Wat is een winstplan?

In plaats van een begroting maak ik liever een winstplan met ondernemers. Waarom en wat het verschil precies is vertel ik je graag in deze blog.

Begroting of prognose

Vanuit mijn opleiding (Bedrijfskunde & agribusiness aan de HAS in Den Bosch) en ook vanuit mijn baan op het administratiekantoor was het vrij normaal om een begroting of prognose te maken.

Deze berekeningen werden vaak gemaakt bij aanvragen van (zakelijke) leningen of hypotheken, maar ook door starters die een ondernemersplan moesten schrijven. Je maakte een inschatting op basis van bijvoorbeeld het afgelopen jaar of de verwachting van het komende jaar om vervolgens te berekenen of er winst uit de begroting kwam. Want daar draaide het om: winst.

De hele berekening maakte je vaak zonder de ondernemer zelf. Die begreep het niet of wilde het niet begrijpen.

Winstgevende plannen

Sinds ik Profit First Professional ben leer ik op een hele andere manier te sturen op geldstromen en ondernemers veel meer bewust te maken van hun geld, hun bedrijf en het ondernemerschap. Als ambitieuze ondernemer ben ik ook altijd op zoek naar mogelijkheden en zo kwam ik in 2019 voor het eerst in aanraking met Winstgevende plannen van Femke Hogema. Als Professional weet ik hoe belangrijk het is om te werken met een plan en de juiste doelen. Dit motiveert je, geeft je focus en structuur en daarmee kun je betere keuzes maken om vervolgens dichter bij je doel te komen.

Tijd maken om aan je bedrijf te werken is voor iedere ondernemer een uitdaging. We worden vaak geleid door onze agenda en komen zo dus geen stap verder. Dit 2-daagse live event was voor mij de stok achter de deur om nu eens mijn eigen winstplan uit te werken. Leuke bijkomstigheid: andere ondernemers ontmoeten, inspiratie op doen en een vuurloop.

Herkenbaar

Ik zie het niet alleen bij mezelf. Ik zie het bij veel ondernemers om me heen:

 • Een drukke agenda, dus je blijft vooruitschuiven wat écht belangrijk is.
 • Je hebt wel een aanbod maar je weet niet of het echt wat oplevert.
 • Je hebt veel ideeën, maar wat is de beste en wat is haalbaar?
 • Je omzet blijft steken en je begrijpt niet waarom.
 • Je omzet groeit, maar de kosten groeien in hetzelfde tempo mee.
 • Je bedrijf groeit en je moet investeren in een team, marketing, software en je weet niet hoe je dit moet aanpakken.

Zolang je geen actie onderneemt zal er niks veranderen en als je doet wat je altijd al deed zal je krijgen wat je altijd al kreeg.

Winstplan voor de toekomst

Ik had destijds een duidelijk doel voor ogen én ik wilde weten wat hier de gevolgen van waren. Maar met alleen een plaatje in je hoofd kom je er niet. Met een winstplan ga je kijken naar de toekomst. Het is de vertaling van jouw doelen en dromen in cijfers. Wat zijn jouw dromen, zijn ze haalbaar en wat gaan die jou echt opleveren?

Je kijkt heel concreet naar wat je dit jaar moet doen om je financiële en overige doelen te behalen. Met alleen een winstplan kom je er niet, je combineert dit met actiepunten om van jouw jaar een financieel succes te maken.

Winstplan

Het mooie van een winstplan is dat je hem samen met mij maakt of zelf aan de slag gaat met de online training. Je kijkt dan niet alleen naar cijfers maar ook naar:

 • Het werken vanuit jouw missie en visie.
 • Wat je gaat verkopen, waarom en aan wie.
 • Wanneer je gaat verkopen en welke voorbereiding hier bij komt kijken.
 • Bepalen of jouw plannen haalbaar zijn qua tijd.
 • Met een actieplan bepalen welke stappen je moet ondernemen om jouw plan te realiseren.

Een winstplan is daarom veel meer dan een begroting of prognose. Het geeft je namelijk:

 • De juiste focus.
 • Hulp bij het maken van de juiste keuzes.
 • Houvast zodat je de juiste richting blijft volgen.
 • Zekerheid dat je de juiste prioriteiten gaat stellen.
 • Een leidraad bij het behalen van jouw doelen en het waarmaken van jouw dromen.

Echte winst

Waar een begroting of prognose stopt bij de berekening van de boekhoudkundige winst gaat het winstplan nog een paar stappen verder. Want de boekhoudkundige winst is belangrijk, maar over het algemeen is dat niet het bedrag dat je terug ziet op je bankrekening. Veel ondernemers vragen zich bij de jaarlijkse bespreking van hun cijfers dan ook af waar deze winst is gebleven.

Daarom gaat een winstplan verder en voegt daar belangrijke stappen aan toe: hoeveel belasting moet je betalen, hoeveel salaris kan jij jezelf betalen, kan of wil je een buffer aanleggen en hoeveel échte winst blijft er dan over.

Als ik dan zeg échte winst, dan bedoel ik ook échte winst; geld dat op je bankrekening staat.

Geen winstplan

Ondertussen ben ik aan mijn derde winstplan begonnen. Doordat ik jaar op jaar een winstplan maak, weet ik waar ik naar toe wil, maar ook welke keuzes ik moet of mag maken. Ieder jaar heb ik mijn doelen behaald door juist een plan te maken maar ook door dit te combineren met het actieplan en een paar hele fijne accountability buddy’s. Dit was niet altijd makkelijk, maar door de juiste keuzes te maken, focus te behouden en te geloven in je plan ben je al halfweg.

Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder deze plannen nooit had gestaan waar ik nu sta. Ik zie dit niet alleen bij mezelf, maar ook bij de klanten die samen met mij hun plannen hebben uitgewerkt.

Binnenkort geef ik voor de zesde keer een live training winstplannen en ik heb met bijna 40 ondernemers een plan uitgewerkt. Sommige doen het jaar op jaar samen met mij, 1-op-1 of in een groep. Anderen gaan zelfstandig verder, maar dat een plan ze verder helpt dat is wel zeker.

Vuurloop

Ben je nieuwsgierig hoe het is afgelopen met de vuurloop? Lees dan deze blog, die ik schreef na afloop van mijn tweede vuurloop.