Je denkt misschien dat je slimme keuzes maakt met je geld. Jij beslist toch zelf waar je in investeert? Maar de waarheid is: ook jij trapt in marketingtrucs. Maar net als in de supermarkt zijn er ook in ondernemersland slimme verkooptrucs. Onzichtbare mechanismen die ervoor zorgen dat jij méér uitgeeft dan nodig is. Niet omdat je domme keuzes maakt, maar omdat je mens bent. En omdat marketeers precies weten waar je zwakke plek zit.
In deze blog leg ik je uit hoe dit werkt. Welke verleidingen op de loer liggen bij ondernemers. En waarom het ene geldtype daar gevoeliger voor is dan het andere. Mijn artikel is geïnspireerd op het artikel uit het AD.
1. Het ‘combinatiepakket’ dat je niet nodig hebt
Je schaft een handige online tool aan. Direct krijg je een aanbod: een jaarabonnement met korting én extra’s. Klinkt aantrekkelijk. Je denkt: dat is voordeliger, laat ik het maar meteen goed doen. Maar in de praktijk gebruik je maar een klein deel van wat je hebt gekocht. De rest blijft ongebruikt. Je wilde besparen, maar je gaf juist meer uit.
Voor wie gevoelig?
De verzamelaar houdt van zekerheid en voordeel. Ze koopt liever meer dan ze nodig heeft, voor het geval dat en omdat ze denkt zo goedkoper uit te zijn.
2. De gratis demo die leidt tot een upgrade
Je probeert een softwarepakket of online tool. Het werkt goed, dus je denkt: ik upgrade naar de betaalde versie. Voor je het weet, kies je voor het meest uitgebreide pakket. Je wilt het tenslotte professioneel aanpakken. Maar gebruik je al die functies nu echt? Of ben je vooral bezig met hoe het overkomt op anderen?
Voor wie gevoelig? De idealist wil het meteen goed doen. Ze denkt groot en professioneel, ook als dat financieel niet handig is.
3. Het lokkertje op de homepage
Je klikt op een aantrekkelijke aanbieding: “slechts €29 per maand”. Maar als je eenmaal in het bestelproces zit, blijkt dat de functies die jij nodig hebt alleen in het premiumpakket zitten. Toch klik je door. Je hebt er immers al tijd in gestoken. En dat maakt de overstap naar de duurdere optie makkelijker.
Voor wie gevoelig? De verbinder kijkt snel naar wat anderen doen. Ze wil erbij horen en doet graag mee, zelfs als het niet helemaal past.
4. De coach die je een extra pakket aanpraat
Je coach stelt een uitgebreider pakket voor. Meer begeleiding, meer incheckmomenten, meer tijd voor jou. Het klinkt logisch. Jij wilt tenslotte investeren in je groei. Maar als je eerlijk bent, heb je het op dit moment niet nodig. Toch zeg je ja. Niet omdat je het echt wilt, maar omdat je de ander niet wilt teleurstellen.
Voor wie gevoelig? De verzorger denkt eerst aan de ander. Ze geeft snel toe, ook als dat ten koste gaat van haar eigen winst.
5. Het event dat je niet had gepland
Je ziet een uitnodiging voor een ondernemerscongres of netwerkbijeenkomst. De sfeer, de sprekers, de belofte van groei… je voelt de FOMO opkomen. En dus boek je een kaartje.
Je hebt nog niet gecheckt of het bij je strategie past. Of het überhaupt aansluit bij waar je nu staat. Maar je wilt erbij zijn.
Voor wie gevoelig? De beroemdheid wil gezien worden. Ze voelt druk om aanwezig te zijn, ook als het niet de juiste investering is.
6. De online cursus die je nooit afmaakt
Je koopt een inspirerende online training. De inhoud spreekt je aan, de belofte is groot. Je krijgt toegang tot een community, extra modules en bonussen. Alles voelt als een slimme investering. Maar na een paar lessen verlies je de aandacht. Je schuift het voor je uit. De cursus blijft op je digitale plank liggen. Zonde van je tijd en geld.
Voor wie gevoelig? De rebel laat zich snel meenemen door enthousiasme. Maar mist soms de rust en focus om iets echt af te maken.
7. Dé tool met onnodige en eindeloze functies
Je kiest voor het meest uitgebreide pakket. Alles zit erin… terwijl je nog maar net gestart bent met het ontdekken van de tool. Je koopt zekerheid. Je wilt voorbereid zijn. Maar je betaalt wél voor functies die je niet gebruikt.
Voor wie gevoelig? De heerser wil controle en overzicht. Ze koopt liever te veel dan iets mis te lopen. Dat voelt veilig, maar kost wel geld.
8. De samenwerking die je blijft verlengen
Je zit in een waardevolle samenwerking. Het loopt bijna af. Net dan komt er een ‘exclusief aanbod’ om door te gaan. Je twijfelt, maar zegt ja. Je denkt: ik ben nog niet klaar.
Toch voel je ergens dat je het misschien ook zélf kan of juist met iemand anders verder zou willen. Maar je kiest voor de veilige optie: doorgaan.
Voor wie gevoelig? De romanticus gelooft in groei en transformatie. Ze investeert graag, maar verliest soms het overzicht.
Welk geldtype ben jij?
Iedere ondernemer heeft haar eigen valkuilen als het gaat om geld uitgeven. Jij ook.
Je geldtype bepaalt voor een groot deel je gedrag met geld. Pas als je dat herkent, kun je betere keuzes maken.
Wil je weten welk geldtype jij bent? Ontdek hoe jij bewuster onderneemt en meer winst overhoudt.
Doe de test op mijn website. Of schaf de kaartenset aan die je alles leert over de geld archetypes.