Waarom ik dagelijks beweeg

Ik probeer dagelijks minimaal 2x 20 minuten buiten te bewegen. Ik krijg regelmatig de vraag: “Heb jij het niet druk?” of “Moet jij niet werken?”.

Tja… ik heb het druk en ik ben aan het werk en daarom loop ik juist buiten!

 

In april zag ik een oproep voorbij komen in de Facebookgroep van RUM. Mocht je het niet kennen, RUM staat voor Roept U Maar. Het is een groep waar journalisten en bloggers oproepen plaatsen voor artikelen. Jij kan dan reageren en soms heb je geluk en wordt je uitgenodigd om een bijdrage te doen. Ik zag de oproep van Claire Richardson over bewegen en ik dacht: dit is op mijn lijf geschreven! Hier ga ik op reageren. Van onder andere mijn inbreng maakte ze een hele leuke blog. Na de publicatie realiseerde ik me dat ik altijd complimenten krijg van ondernemers. Ze vinden het zo knap dat ik dagelijks beweeg, tijd maak om naar buiten te gaan. Daar komt dan vaak achteraan; “Ik zou willen dat ik dat ook kon” of “Ik ben echt jaloers dat jij dat gewoon doet.” Nou, daar hoef je niet jaloers op te zijn, het is voor mij een gewoonte en een hoge prioriteit geworden om goed voor mezelf te zorgen. Want als ik niet goed voor mezelf zorg, kan ik niet voor een ander zorgen.

Omdat niet mijn hele bijdrage is gebruikt heb ik besloten jullie te inspireren met mijn hele verhaal.

Hoe ik zorgde dat bewegen een dagelijks onderdeel van mijn dag werd.
Sinds mijn afstuderen in 2004 heb ik een zittend beroep. Daar waar het 20 jaar geleden normaal was 8u achter je bureau naar een scherm te zitten kijken, zorgde ik naast het werken al voor voldoende beweging en sport. Ik voelde namelijk direct al hoe slecht het voor mijn lijf en hoofd was om de hele dag binnen te zitten.

Een wandeling in de lunchpauze, op de fiets naar het werk en minimaal 3x per week sporten. Daar maakte ik een gewoonte van en omdat je voelt wat het doet, is het vol te houden. Je krijgt namelijk steeds een bevestiging/ beloning.

Sinds 2016 ben ik ondernemer en heb ik als winstadviseur nog steeds voornamelijk een zittend beroep. Om klachten en uitval te voorkomen zorg ik voor wisselende houdingen (staan en zitten) af en toe een mini workout tussendoor, minimaal 2x per dag een wandeling in de buitenlucht van 20 minuten en daarnaast nog steeds 3x per week zelfstandig sporten of in groepsverband of een lekkere ronde hardlopen of fietsen.

Als je van bewegen en sporten een gewoonte maakt kost het je minder energie. Je doet het als vanzelfsprekend, omdat je weet wat het je oplevert. Naast conditie en een fit en sterk lichaam zorgt het mentaal ook voor ontspanning en minder stress. Het is niet voor niks dat ze zeggen, des te drukker je het hebt des te meer tijd je moet maken voor ontspanning. Ik dacht altijd wel dat ik moest ontspannen met inspanning, maar nu weet ik dat een rustig rondje wandelen ook prima is.

Waar komt mijn motivatie vandaan?
Ik heb het vanuit mijn opvoeding meegekregen. Mijn moeder kreeg op haar 30e te horen dat ze met haar 40e mogelijk in een rolstoel terecht zou komen. Dit accepteerde zij niet en deed hiervoor dagelijks haar oefeningen om haar lijf sterk te houden. Ondanks dat ze steeds moest inleveren, meerdere rug-, heup- en schouderoperaties heeft moeten ondergaan hield beweging haar letterlijk op de been. Een wonder noemden de artsen het. Ze loopt nu met haar bijna 69 nog altijd haar rondjes. Niet wetende of ik belast ben met mogelijk dezelfde toekomstige klachten als mijn moeder was dit voor mij wel mede de motivatie om goed voor mezelf te zorgen.

Hoe kreeg ik de discipline om hier dagelijks aan te werken? En hoe deed ik dit?
Als je er een gewoonte van maakt, wordt het makkelijker. Het helpt natuurlijk niet als je jezelf verplicht iedere dag 2u te bewegen als je dat nog nooit hebt gedaan, maar als je klein begint met 2x 10 minuten dan is de kans dat je het doet groter en dat je het volhoudt ook. Een marathon loop je immers ook niet zonder voorbereiding. Op deze manier wen je eraan en ervaar je wat het met je doet. En wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet te werken. Zo koppel ik mijn wandelingetjes overdag aan een pauze. Koffiepauze en daarna naar buiten, lunchpauze en daarna naar buiten. Of simpelweg een boodschap op de fiets doen in plaats van in de auto te stappen maakt al dat je vaker en makkelijker beweegt. Naast het bewegen vind ik hardlopen, fietsen, fit boksen een groepsles in de fitness ook erg leuk. Soms heb ik geen zin of voel ik me moe, maar ik ga altijd. Want ik weet dat het mij een oppepper en ontspanning brengt. Daarna slaap ik beter en word ik weer uitgerust wakker.

Hoe ik de sport vond die bij mij en mijn doelen past?
Toen we in de kleine kinderen zaten ben ik begonnen met hardlopen. Dat was makkelijk, want dat kan je doen op het moment dat het uitkomt. Schoenen aan en gaan. Daarnaast helpt hardlopen goed bij het afvallen en op gewicht blijven. Dit heb ik heel wat jaren volgehouden, totdat mijn knie het niet leuk meer vond en ik na een eerste halve marathon mijn knie kapot heb gelopen. Sindsdien ben ik meer gaan (koers) fietsen omdat het minder belastend is. Dat kan je ook makkelijk doen als het uitkomt en je ziet meer van je omgeving, omdat je langere afstanden kunt afleggen. Mijn doel is vooral bewegen en sporten om fit, gezond en sterk te blijven, zowel fysiek als mentaal. Door een combinatie te maken tussen het sporten en dagelijks bewegen lukt dat heel goed.

Wanneer heb je je doel behaald?
Zolang ik me blijf voelen zoals ik me nu voel heb ik zeker mijn doel bereikt. Met mijn bewuste keuze om te bewegen gedurende de dag probeer ik anderen te motiveren om op een vitale manier te ondernemen. Ik krijg regelmatig berichten “Ik vind het zo knap van je” of “Wat goed dat je dat doet, dat zou ik ook wel willen maar…”. Als ik zo wekelijks een ondernemer letterlijk in beweging krijg dan bereik ik met mijn doel een nog veel groter doel.

Mijn tips voor jullie om beweegdoelen en -wensen te realiseren?
Spreek uit naar anderen wat je wilt bereiken. Dat helpt in je motivatie. Zoek buddy’s om het samen te doen. Deel het online of via WhatsApp groepjes en laat zien wat je doet. Maak een plan en plan iedere week een stapje om dichterbij je doel te komen, maar begin klein.

Zet in je agenda dat je pauze hebt, een afspraak met jezelf (Want dan kan niemand anders op dat moment jouw tijd claimen) en ga naar buiten. Alles begint met een eerste stap! Het gaat er niet om dat je de marathon loopt, het gaat om de verandering bij jezelf.

Dus mocht je je afvragen of ik het niet druk heb, omdat ik steeds buiten loop, dan weet je nu het antwoord 😉

De blog van Claire lees je hier. Nieuwsgierig naar mijn wandelingen? Tijdens het lopen neem ik met regelmaat een nieuwe video op voor mijn YouTube kanaal. Neem gerust een kijkje.

Enne, vind jij het nou echt lastig om die eerste stap te zetten en vol te houden? Je bent niet alleen! De meest voorkomende uitdaging die ik van ondernemers hoor gaat hierover. Over doelen stellen, plannen maken en elke keer een kleine stap zetten richting het gewenste eindresultaat. En precies hierom start ik twee keer per jaar mijn accountability traject op. In dit traject maak je een twaalf weken plan, met zakelijke doelen en hierin is ook ruimte voor een privédoel (bijvoorbeeld dagelijks bewegen 😉). Ik controleer je plan op haalbaarheid en schaaf bij waar mogelijk. Vervolgens houden we elkaar met een kleine groep ondernemers accountable. Samen bereik je echt meer dan alleen! Je leest hier alles over het accountability traject. Heb je interesse? Wacht dan niet te lang met aanmelden, er zijn maar een paar plekken beschikbaar.