Wat is een winstadviseur?

Wat een boekhouder doet weet iedereen, maar wat is nou eigenlijk een winstadviseur?

Toen ik in 2016 als ondernemer begon zag ik mezelf echt als boekhouder. Ik deed exact hetzelfde als bij mijn werkgevers in loondienst. Administraties verwerken, jaarrekeningen maken, werken met enorme piekperiodes, geen tijd voor persoonlijke aandacht en met een beetje geluk kon je binnen een jaar je klant een rapport geven met oude cijfers waar ze niks van snapten.

Het was makkelijk om op dezelfde manier verder te gaan, al pakte ik dingen wel op mijn manier aan. Automatiseren van het proces en meer contact met de klant. Boekhouden is niet lastig en als je genoeg klanten hebt is je week snel gevuld.

Daar zat ook net het probleem: tijd. Als ik wilde groeien dan zat ik mezelf in de weg. Ik zat aan mijn urenplafond, mijn tarieven waren niet heel bijzonder en dit wilde ik eigenlijk helemaal niet.

Eind 2018 besloot ik het anders aan te pakken. Ik volgde de opleiding Profit First Professionals, certificeerde me en ging werken als winstadviseur. Een term die veel ondernemers direct een lach op hun gezicht tovert, maar waarvan de meesten geen idee hebben wat ze ervan moeten verwachten. Want… wat is een winstadviseur?

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is iemand die je administratie verwerkt voor de verplichtingen die jij als ondernemer hebt naar de Belastingdienst. Ze registreren het verleden, alles dat is geweest. Het geld dat je hebt ontvangen minus het geld dat je hebt uitgeven, de BTW aangeven bij de Belastingdienst en na afloop van het jaar je inkomen doorgeven bij de Belastingdienst.

Een boekhouder spreekt niet dezelfde taal als jou, de ondernemer. Ze strooien met vakjargon waar jij nog nooit van hebt gehoord, laat staan dat je het begrijpt.

Jij zorgt ieder kwartaal dat je boekhouding is aangeleverd (ik hoop van harte dat dit digitaal is!), zij verwerken je administratie, jij hoort hoeveel BTW je moet betalen en vervolgens herhaalt dit zich ieder kwartaal.

Een keer per jaar stellen ze jouw jaarcijfers op en doen ze een aangifte van de inkomstenbelasting. Je krijgt dan een mooi rapport op duur papier, netjes ingebonden. Je bespreekt het, maar je hebt geen idee waar het over gaat. Daarnaast praat je over het verleden, feiten waar je niks meer aan kan veranderen. Winst? Waar is die winst dan? Inkomstenbelasting betalen, waarom? En zoveel, waarom wist ik dat niet?

Boekhouders leveren prima werk, zeker de moderne die volledig digitaal werken, maar er mist een essentieel stuk in hun dienstverlening: aandacht voor jou én aandacht voor je bedrijf.

Het draait om jou

In gesprekken die ik met ondernemers voer krijg ik steevast te horen “Dat heeft mijn boekhouder nog nooit aan me gevraagd of nog nooit tegen me gezegd!”. En dat kan kloppen. Een boekhouder kijkt vooral achterom naar het verleden, wat al is geweest. Daar zit ook het grote verschil met de winstadviseur.

In mijn rol als winstadviseur draait het om jou. Ik wil weten wie jij bent, wat je drijfveren zijn, waar je van droomt en wat je wil bereiken. Hoe jij als mens bent zegt heel veel over de manier hoe je onderneemt en de keuzes die je maakt. Dit is weer bepalend voor de resultaten die je bereikt.

Door juist in die diepere laag te kruipen en tot jouw grootste waarom te komen zorgt ervoor dat we een plan kunnen maken.

Toekomst

Het verleden gebruik ik ook om terug te kijken. Ik gebruik geen cijfers van bijna 2 jaar oud voor advies of het geven van tips. Maar door te kijken naar wat is er gebeurd, waarom het gebeurd is, wat waren de gevolgen, waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt. Dit hoort bij een analyse om een basis te kunnen leggen voor de toekomst.

Vervolgens gaan we aan de slag met een helder winstplan. Een plan waarin jouw doelen, wensen en dromen samen komen. Door helder in kaart te brengen wat je gaat verkopen, welke kosten er bij komen kijken maar ook zeker hoeveel belasting je moet betalen krijg je veel inzicht.

Het lijkt wel een begroting, denk je nu misschien. Ja en nee. Ja, want we hebben de omzet en kosten in kaart gebracht. Nee, want we gaan veel verder naar de basis van bijvoorbeeld de juiste tarieven. Een winstplan gaat vervolgens nog een stap verder. Je gaat ook bekijken of je jouw gewenste salaris kan betalen, AOV en pensioen. En of je buffers kan, wil of moet aanleggen.

Uiteindelijk rolt er een concept plan uit, een plan dat een jaar met je meegroeit. Een plan waar we naar teruggrijpen bij het maken van keuzes of om de focus en richting weer terug te brengen op het moment dat je die even kwijt bent.

Intensief samenwerken

Als winstadviseur werk ik intensief met jou samen. Doordat mijn systemen en processen steeds verder geoptimaliseerd zijn, besteed ik minder tijd aan administratie en meer tijd aan coaching en advisering. Mijn meeste klanten spreek ik minimaal 1x per kwartaal, een groot deel zelfs maandelijks. De insteek bij iedere samenwerking is een financieel gezond bedrijf met een stevig fundament. Soms ligt de focus op financieel gezond groeien, soms op financiële stabiliteit. Dit is helemaal afhankelijk van jou en je bedrijf.

Omdat ik ook ondernemer ben, een ondernemer zoals jij, weet ik dat groeien pijn kan doen. Wat ik vaak zie is dat ondernemers ondanks een mooie omzet, minder winst draaien met gevolg een te laag salaris voor zichzelf. Hierdoor voelen ze zich niet gewaardeerd voor de inspanningen die ze doen. Ze zijn de slechts betaalde werknemer geworden van hun bedrijf.

Sturen op winst

Als we weten wat jouw plan is, we hier de Profit First methode op hebben afgestemd, intensief samenwerken en met regelmaat strategiegesprekken hebben kunnen we gaan sturen op de actualiteit. Doordat we werken met de cijfers van maximaal 3 maanden oud en een toekomstgerichte aanpak kunnen we met behulp van mijn eigen Profit First dashboard en cashflow planner gaan sturen. Sturen naar jouw doelen. Of dit nu omzet, investeringen, jouw salaris of een team is, met de actuele cijfers bij de hand weten we steeds wat er de komende tijd moet en kan gaan gebeuren. Dit geeft jou rust, overzicht en inzicht waardoor je betere keuzes kan maken. Keuzes die je helpen om jouw doelen te behalen.

wat is een winstadviseur

De winstadviseur

Winstadviseur wordt je niet zomaar. Je volgt hiervoor een opleiding tot Profit First Professional of winstadviseur. Beide zijn gecertificeerde opleidingen verzorgd door Femke Hogema.

Als gecertificeerd Profit First Professional heb ik inmiddels tientallen vrouwen geholpen om op een gezonde manier te groeien zonder financiële concessies te doen.

Ik pak dat aan door:

  • Je administratie op orde te brengen.
  • Profit First te implementeren en optimaliseren.
  • Te sturen richting financiële onafhankelijkheid.

Naast gecertificeerd Profit First Professional mag ik mij nu ook gecertificeerd winstadviseur noemen!

Wat zijn de overeenkomsten?

✅ Een Profit First Professional en Winstadviseur kijken beide vaker naar de toekomst. Vragen die ze stellen zijn bijvoorbeeld: Hoeveel salaris wil je jezelf uitbetalen? Hoe wil je dit verdienen? Op welke voorwaarden? Waarom doe je wat je doet? Wat zijn je drijfveren? Dit boven water krijgen is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen groeien als ondernemer. Groeien volgens een solide winstplan.

✅ Toch vertellen cijfers niet alles, daarom gaan ze ook voor jou als persoon. Wie ben jij, wat doe je het liefste, waar zit jouw kracht, maar ook wat zijn jouw valkuilen, je struggels en welke (belemmerende) overtuigingen heb je.

✅ Ze zijn een coach die je op de vlakken van het ondernemerschap ondersteuning bieden maar je ook helpen in je zakelijke en persoonlijke groei. Een uitspraak van een klant: “Ilona benadert financiën niet als boekhouder, maar als ondernemer en benadert ondernemen niet alleen als werk maar ook als iets wat in balans moet zijn met het leven.”

✅ Ze onderhouden écht contact met klanten. Dit contact is intensief en gaat een aantal lagen dieper dan alleen het communiceren van de BTW aangifte. Ze willen echt weten hoe het met je gaat.

Wat is het verschil?

Een Profit First Professional heeft de opleiding en certificering doorlopen om de Profit First methode te mogen uitdragen, aanbieden en implementeren bij klanten.

Ik zie het behalen van mijn certificering tot winstadviseur als een bevestiging waar ik voor sta: me onderscheiden van de standaard boekhouders en werken aan winstgevend ondernemen!

Wil jij dat ook?

Plan gerust hier een winstgesprek in, ik ben erg benieuwd naar jouw ondernemersreis.