Waarom je als ondernemer minimaal het nieuwe minimumloon moet verdienen (en hoe je dat bereikt)

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 januari automatisch omhoog als je in loondienst bent. Gaat jouw loon als ondernemer ook omhoog?

Heb je al eens gekeken voor hoeveel euro per uur je aan het werk bent? En dan heb ik het er niet over hoeveel de klant je betaalt, maar het echte salaris dat je overhoudt als je dit afzet tegen alle uren die je IN en AAN je bedrijf werkt. Een goed en vast salaris is voor veel ondernemers niet zo vanzelfsprekend. Ik vertel je in deze blog waarom het wel belangrijk voor je is.

Begin november deed ik mijn wekelijkse boodschappen en er leek niets bijzonders aan de hand. Maar een week later schrok ik me rot. Voor dezelfde boodschappen was ik ineens 50 euro meer kwijt! En dat zonder iets extra’s of ongebruikelijks te kopen.

Dat alles duurder wordt, weten we al langer. Ook de verpakkingen worden kleiner, waardoor je dubbel wordt geraakt. Als je daarnaast je salaris niet verhoogt, krijg je nóg een klap te verwerken.

Wist je dat het wettelijk minimumloon in Nederland jaarlijks wordt verhoogd, op 1 januari en 1 juli? Vanaf 1 januari 2025 bedraagt het minimumloon € 14,06 per uur. Maar wist je ook dat 55% van de zelfstandig ondernemers minder verdient dan het minimumloon, en dat 28% zelfs onder het bijstandsniveau zit? (Bron: KBI-rapport Q1/Q2 2024.)

Met stijgende privé- en zakelijke kosten is het essentieel dat jij jezelf een goed salaris uitbetaalt en een passend tarief hanteert. Hoe je dit doet en waarom het zo belangrijk is, leg ik hieronder uit.

Waarom ondernemers zichzelf een goed salaris moeten uitbetalen

Als ondernemer ben jij de motor van je bedrijf. Je draagt risico’s, investeert in groei en neemt verantwoordelijkheid. Toch blijkt uit onderzoek dat veel ondernemers zichzelf een te laag salaris geven. Dit is niet alleen nadelig voor jou persoonlijk, maar ook voor je onderneming. Hier zijn zes redenen waarom jij per 1 januari 2025 jouw tarief en salaris moet verhogen:

1. Je bent het waard

Als ondernemer steek je veel tijd, kennis en energie in je werk. Waarom zou je jezelf niet belonen met een passend salaris? Een salaris dat je niet alleen in staat stelt om je rekeningen te betalen, maar ook om zorgeloos te leven en een buffer op te bouwen. Door jezelf onder te betalen, ondermijn je niet alleen je welzijn, maar ook de waarde van je werk.

2. Een financieel gezond bedrijf begint bij jou

Als je jezelf structureel te weinig betaalt breng je je bedrijf in gevaar. Je loopt het risico privé-uitgaven te financieren met zakelijke middelen, wat je bedrijf op termijn kan verzwakken. Een gezond financieel fundament, met een duidelijke scheiding tussen privé en zakelijk, geeft je onderneming de kracht om te groeien én om jou een goed salaris te bieden.

3. Het wettelijk minimumloon gaat omhoog – zorg dat je meegroeit

Per 1 januari 2025 wordt het minimumloon € 14,06 per uur. Als zelfstandig ondernemer zou je jezelf minstens dit bedrag moeten uitkeren. Je bent immers je eigen “werkgever” en draagt meer risico’s en verantwoordelijkheden dan een werknemer. Gun jezelf een salaris dat recht doet aan jouw inspanningen.

4. Een hoger tarief weerspiegelt jouw waarde

Veel ondernemers zijn huiverig om hun tarieven te verhogen, uit angst klanten te verliezen. Maar een goed tarief moet niet alleen je kosten dekken; het moet ook je waarde weerspiegelen. Per 1 januari 2025 is het hét moment om je tarieven te herzien en inflatie en stijgende kosten mee te nemen. Klanten begrijpen dat kwaliteit een prijs heeft.

5. Inflatie: de cijfers liegen niet

De kosten van levensonderhoud en zakelijke uitgaven blijven stijgen. Energie, huur en software zijn duurder geworden en dat raakt jou direct. Als je je tarieven en salaris niet aanpast, werk je harder voor minder. Door tijdig actie te ondernemen, bescherm je je levensstandaard en je bedrijfsresultaten.

6. Denk aan je toekomst

Een goed salaris is ook een investering in jouw toekomst. Of het nu gaat om een buffer, pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering: je financiële zekerheid begint bij wat je jezelf vandaag uitkeert. Door nu actie te ondernemen, zorg je dat je ook op de lange termijn financieel gezond blijft.

Tips voor een succesvolle tarief- en salarisverhoging

  1. Communiceer tijdig met klanten: Laat hen ruim van tevoren weten dat je tarieven per 1 januari 2025 stijgen en leg duidelijk uit waarom.
  2. Wees transparant: Benoem stijgende kosten en benadruk de waarde die je biedt.
  3. Herzie je kostenstructuur: Zorg dat je tarieven je kosten én een gezonde marge dekken.
  4. Vergelijk met de markt: Onderzoek wat anderen in jouw branche vragen en positioneer jezelf strategisch.
  5. Plan vooruit: Gebruik je hogere inkomen om te sparen, investeren of je bedrijf verder te laten groeien.

Conclusie: Stel jouw minimum niet lager dan dat van de wet

Het wettelijk minimumloon wordt verhoogd om werknemers te beschermen tegen inflatie en stijgende kosten. Als ondernemer bepaal jij je eigen “minimum”. Zet jezelf en je bedrijf op de eerste plaats: verhoog per 1 januari 2025 je tarieven en betaal jezelf een salaris dat recht doet aan je inzet en risico’s.

Hulp nodig of sparren? Plan dan een gratis winstgesprek bij me in. Ik denk graag vrijblijvend met je mee over de mogelijkheden.