Welke resultaten kun je verwachten van Profit First?

Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst dat je bedrijf goed draait en winst maakt. Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijf financieel gezond is en blijft? Een methode die steeds populairder wordt onder ondernemers is Profit First. Wat houdt deze methode precies in en wat kun je ervan verwachten? In deze blog vertel ik je meer over de resultaten van Profit First.

 

Wat is Profit First?

Profit First is een methode die ontwikkeld is door Mike Michalowicz, auteur van het gelijknamige boek [aff link]. Het idee achter Profit First is dat je als ondernemer niet alleen kijkt naar je omzet en kosten, maar ook naar je winst. Door winst als uitgangspunt te nemen, zorg je ervoor dat je bedrijf financieel gezond blijft en dat je als ondernemer ook daadwerkelijk winst maakt. Dit zie je niet alleen terug in de winst en verliesrekening van je adviseur maar ook in echte euro’s op je bankrekening.

Hoe werkt Profit First?

Bij Profit First verdeel je je omzet direct over verschillende potjes. Zo maak je bijvoorbeeld een potjes voor winst/ buffer, salaris, belastingen, en kosten die je wilt of moet maken. Door je omzet op deze manier te verdelen, zorg je ervoor dat je altijd genoeg geld hebt voor de belangrijkste zaken en dat je niet in de verleiding komt om te veel geld uit te geven.

Wat zijn de resultaten van Profit First?

Eén van de belangrijkste resultaten die je mag verwachten wanneer je het Profit First-systeem implementeert, is dat het je dwingt om beter na te denken over je uitgaven. Door winst te reserveren heb je een beter beeld van wat er daadwerkelijk beschikbaar is om te besteden. Hierdoor vermijdt je onnodige uitgaven en reserveer je je geld voor zaken die het belangrijkst zijn. Bovendien maakt het systeem je mogelijk om een gezonde cashflow te behouden.

Een ander resultaat van het Profit First-systeem is dat het je helpt om je prioriteiten te stellen. Door winst op de eerste plaats te zetten, zorg je ervoor dat je je niet alleen concentreert op het genereren van omzet. Omzet is belangrijk, maar winst is nog belangrijker. Het systeem zorgt ervoor dat je altijd geld hebt om te investeren in belangrijke zaken zoals marketing en ontwikkeling van je bedrijf.

Het implementeren van het Profit First-systeem kan op korte en lange termijn positieve resultaten opleveren. Op korte termijn zul je waarschijnlijk merken dat je meer rust en overzicht hebt. En dit zorgt weer voor meer controle over je uitgaven en dat je cashflow gezonder is. Op lange termijn helpt het systeem je om je bedrijf winstgevender te maken en kun je sneller groeien of juist een goed financieel fundament opbouwen.

Tot slot, is het belangrijk om te benadrukken dat het implementeren van het Profit First-systeem niet meteen zal leiden tot een compleet winstgevend bedrijf. Het is slechts één van de stappen die je kunt nemen om winstgevendheid te bevorderen en het zal waarschijnlijk tijd kosten om de resultaten te zien. Maar als je het systeem consequent toepast, zul je zeker positieve resultaten zien en zul je beter in staat zijn om je bedrijf te laten groeien en zorgen voor een stevige financiële basis.

Conclusie

Als je als ondernemer meer inzicht wilt krijgen in je financiën, betere keuzes wilt maken op financieel gebied en meer winst wilt maken, dan is Profit First zeker de moeite waard om te proberen. Door je omzet direct bij binnenkomst te verdelen over verschillende potjes, zorg je ervoor dat je bedrijf financieel gezond blijft en dat je als ondernemer meer rust en overzicht in je financiën hebt.

Wil je meer weten over Profit First en hoe je het kunt toepassen in jouw bedrijf? Neem dan contact op met Flex Your Profit, ik help je graag verder!