Wat is financiële vrijheid voor jou

Wat voor de een financiële vrijheid is, is voor de ander nog maar het begin. Persoonlijk vind ik dat je je eigen financiële vrijheid mag bepalen of benoemen. Wat jouw gevoel, is niet het gevoel van de ander en jouw doel is niet het doel van de ander.

Over het algemeen willen we als ondernemer financiële stabiliteit. Dit betekent dat je in staat bent om je rekeningen te betalen en je leven kan invullen zonder je zorgen te hoeven maken over geld. Je haalt genoeg salaris uit je bedrijf om je basisbehoeften te dekken en eventuele onvoorziene uitgaven te beheren. Je bedrijf is financieel gezond.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat slechts 20% van de ondernemers zonder personeel hun huishouden maximaal drie maanden kan laten rondkomen als het inkomen uit hun bedrijf geheel weg zou vallen.

In een financieel gezond bedrijf komt voldoende geld binnen om te voldoen aan alle betalingsverplichtingen inclusief het salaris voor de ondernemer. Daarnaast bouwt een financieel gezond bedrijf buffers op zodat er in tijden van verlof of (langdurige) afwezigheid toch voldoende financiële middelen zijn om de vaste kosten én het ondernemerssalaris te blijven betalen.

Hoe zit het dan met financiële vrijheid?

Financiële vrijheid wordt over het algemeen gedefinieerd als de mogelijkheid om je tijd en energie te besteden aan wat echt belangrijk voor je is, omdat je niet gedwongen wordt om te werken om geld te verdienen omdat je passief inkomen hebt.

Toch vind ik dat financiële vrijheid ook betekent dat je als vrouw je eigen geld verdient, evenredig bijdraagt aan de huishouding en dat als er iets gebeurt (scheiding of overlijden) je zelfstandig verder kan zonder dat je je hand hiervoor moet ophouden.

Financiële vrijheid betekent voor mij niet per se niet hoeven werken om geld te verdienen, maar wel de keuze om minder te werken.

Laatst was ik in gesprek met een collega ondernemer en ze vroeg me hoe het ging. Ik vertelde haar dat ik blij was met mijn keuze om te minderen en te stabiliseren in plaats van te groeien. Ze vroeg me hoe ik dat had gedaan. Ik vertelde dat ik op voorhand in mijn winstplan inzichtelijk had gemaakt hoeveel klanten zouden afvallen en hoeveel omzet dit betekende. Daarna ging ik kijken naar mijn kosten. Waar kan ik schrappen, want ik wilde er qua salaris zeker niet op achteruit gaan.

Alles draait om inzicht creëren, overzicht krijgen en keuzes maken. Ik had een doel: minder klanten, minder werken, minimaal hetzelfde salaris en het liefst ook een gelijkwaardige winst.

Nu ruim een half jaar verder werk ik met een teamlid minder, de planning verloopt vlot, de ruimte voel ik letterlijk op me afkomen. Dit komt mij en mijn gezin ten goede, maar ook mijn creativiteit als ondernemer. Het begint weer te stromen! Hier heb ik het de afgelopen jaren allemaal voor gedaan.

De collega ondernemer waar ik mee sprak was onder de indruk. “Het lijkt me heerlijk!” Waarop ik zei: “Ga kijken wat die financiële vrijheid voor jou is. Maak een plan en ga kijken wat je ervoor moet doen of moet laten.”

Een eerste stap richting een financieel gezond bedrijf en een stap richting jouw financiële vrijheid is het creëren van rust en overzicht. Je wilt immers weten wat er financieel binnenkomt en wat er uit gaat. De Profit First methode helpt jou daarmee:

 1. Open 3 extra bankrekeningen
  Dit zijn bankrekeningen die je opent bij je eigen bank, namelijk
  2 spaarrekeningen:
  – buffer
  – salaris
  1 betaalrekening:
  – belastingdienst
 1. Boek 2 x per maand geld over
  Boek 2 x per maand van al je verkopen de volgende bedragen over naar je nieuwe rekeningen:
  – 1% naar je buffer rekening
  – 10% naar je salaris rekening
  – 21% naar de belastingdienst rekening
 1. Voldoende geld voor jouw salaris en de belastingdienst
  – betaal jezelf 1 x per maand een salaris vanaf je salarisrekening
  – betaal 1 x per kwartaal de BTW aan de belastingdienst. Het restant bewaar je voor de inkomstenbelasting.

Op deze manier creëer je met 3 eenvoudige stappen rust en overzicht in je financiële situatie waardoor je voorkomt dat je geld uitgeeft dat niet van jou is.

Meer weten over de Profit First methode? Download dan hier gratis de eerste hoofdstukken van het boek.