Als ondernemer is het vinden van de juiste balans tussen werk, gezondheid en persoonlijke doelen vaak een uitdaging. In deze drukke wereld kan het behouden van een gezond gewicht gemakkelijk op de achtergrond raken. Toch is het mogelijk om een gezonde levensstijl te handhaven en zelfs gewicht te verliezen terwijl je een bedrijf runt. Op 1 januari startte ik en op 15 februari bereikte ik mijn doel. Hoe ik dat deed en welke inzichten het me gaf deel ik met je in deze blog: Afvallen en ondernemen met een doel.
1. Stel je prioriteiten
Als ondernemer is het verleidelijk om jezelf volledig te verliezen in je werk en je gezondheid uit het oog te verliezen. Sinds 2 jaar staat mijn gezondheid heel bewust op nummer één. Zo wandel ik minimaal 1x per dag 20 minuten buiten (en des te drukker het is, des te meer ik ga bewegen), wissel ik mijn werkhouding tussen staan en zitten, werk ik in focusblokken, probeer ik bewust en gezond te eten, voldoende te slapen en sport ik minimaal 3x per week. Een gezond lichaam en een heldere geest gaan hand in hand met elkaar. Zorg je niet goed voor je lijf, dan zorg je niet goed voor je hoofd en andersom. Daarnaast is het ook niet voor niks dat de stewardessen in het vliegtuig zeggen dat je eerst zelf je zuurstofmasker moet opzetten voordat je dat bij een ander doet: je moet eerst goed voor jezelf zorgen voordat je goed voor anderen kan zorgen.
2. Formuleer een duidelijk doel
Ondanks alle goede gewoonten overkwam het me dat er langzaam wat kilo’s bleven plakken. In het begin denk je nog: die gaan er wel weer af, of als het straks mooier weer is dan sport ik het er buiten wel af…. maar dat gebeurde dus niet. “Je bent toch niet te dik?” of “Waar maak je je druk om, het zijn maar een paar kilo’s.” Klopt allemaal, maar ik had er last van. Mijn broeken zaten net te strak, mijn love handles werden net iets teveel zichtbaar én ik denk dat als je eenmaal accepteert dat er ieder jaar een paar kilo blijft plakken, waar stopt het dan? Dus ik kwam in actie, maar ik deed maar wat, met als resultaat geen enkel verschil! Ik kan je vertellen: dit zorgde niet voor nieuwe motivatie! Integendeel zelfs.
In de kerstvakantie had The Progress Club (de plek waar ik sport) een actie: Schrijf jouw persoonlijke doelen voor 2024 op een papier en stop dat in de progress pot. Ik vertrouwde mijn doel toe aan het papier, aan Imke (mijn personal trainer) en ik besprak het met een vriendin. Zo! Het hoge woord is er uit. Ik wil 3 kilo afvallen voor de meivakantie. Klinkt als een helder, meetbaar en haalbaar doel. Om te weten wat mijn vertrekpunt was deed Imke een huidplooi meeting en stond ik thuis op de weegschaal. Dit was mijn nulmeting. Hierop volgde een voedingsadvies en de rest van de actie lag volledig in mijn handen. Dit alles bij elkaar voelde ineens als de motivatie die ik nodig had! Daarnaast mocht ik gebruik maken van haar app om mijn dagelijkse voeding en voortgang bij te houden.
3. Tijd voor actie
Het moeilijkste van het bereiken van je doel is starten en volhouden. Dus ik begon direct op 1 januari en ik had mijn doel nog een beetje aangescherpt: met de carnaval moest het er af zijn. Zes weken, iedere week een halve kilo. Ineens had ik de motivatie, ik wil dit! Met het voedingsadvies (géén dieet) en de app hield ik het vol. Zoals je kan zien op de afbeelding van deze post ging het er niet alleen maar af en dat kan ook niet, dat wist ik. Maar door bewust te blijven eten, vol te houden en te blijven bewegen zag ik wel verandering in gewicht en het gevoel in mijn lijf.
4. Monitoren en aansturen
Gedurende mijn actieperiode kwam ik voor allerlei uitdagingen te staan. Verjaardagen, feestjes en de frietdagen thuis. Want dat je wilt afvallen wil nog niet zeggen dat huisgenoten dat ook willen en daarnaast mag er een mooie balans zijn tussen goed/ gezond en lekker/ ongezond eten. En als ik een keer een minder gezonde keuze maakte, gaf ik het niet op, maar genoot en compenseerde het de volgende dag. Ik leerde van al deze ervaringen, paste mijn strategie aan en ging door richting mijn einddoel.
5. Handhaven en stabiliseren
Net voor carnaval moest ik nog een heel klein stukje tot mijn einddoel. Hoewel het al oké voelde dacht ik wel “Hoe ga ik dit in hemelsnaam met de carnaval doen?” Ik genoot intens van deze dagen bij de Zwalpeiers; ik dronk een biertje, at o.a friet met schnitzel en een heerlijke McFlurry (of twee) maar liep ook 3 dagen tussen de 20.000 en 33.000 stappen. Op 15 februari schoot ik ineens onder mijn doel door! Ik was er! Dit deelde ik uiteraard met Imke en mijn vriendin. Wauw, waar het me maanden niet lukte, lukte me nu gewoon in 6 weken. Ik ben er nog niet, want nu komt het moeilijkste: handhaven en stabiliseren ofwel het volhouden van mijn nieuwe goede gewoonten. Daarom maak ik een nieuw plan om te werken aan dit nieuwe doel: het vasthouden van mijn streefgewicht. Of het me gaat lukken, dat heb ik grotendeels in eigen hand, maar de motivatie is er zeker.
Mijn verhaal is misschien niet bijzonder of enorm uitdagend. Ik viel geen 50 kilo af, maar wat ik wel weet is dat deze reis een directe link heeft met het ondernemen.
Nog veel te vaak zie ik ondernemers maar wat doen. Ze vliegen er volle bak in, laten zich uit het veld slaan door een tegenslag, hebben geen idee wat ze doen en geven vrij snel op; “Zie je nou wel, het lukt me toch niet!”
Wat je ook doet als ondernemer, werk met een doel!
Je kunt hiervoor de SMART methode gebruiken. Je doelen moeten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
Wat je ook kunt gebruiken voor het stellen van je doelen zijn de volgende 2 punten (GRIP methode):
- Word ik er enthousiast van? Als je je doelen baseert op de basis van je passie, vaardigheden en missie kan het niet anders dan dat je daar enthousiast van wordt. De doelen die je stelt moeten uiteraard haalbaar zijn, maar ook uitdagend.
- Weet precies wanneer je je doel hebt bereikt. Als je doel niet specifiek genoeg is, ga je deze ook niet halen.
Succes ontstaat niet zomaar. Succes komt niet aanwaaien. Succes ontstaat pas:
- Als jij weet wat je wilt.
- Als je een plan maakt.
- Je doet wat je moet doen.
- Een stok achter de deur hebt.
Schrijf nu je doel(en) voor de komende 12 weken uit. Want een jaar vooruit plannen is veel te ver vooruit, 12 weken is goed voor directe actie.
- Noteer ook wat de eerste concrete actie/ stap is die je gaat doen in de richting van de voltooiing van je doel.
- Reserveer ook tijd in je agenda voor deze actie.
- Vind je het lastig? Maak de stappen dan kleiner, beloon jezelf voor het behalen van stappen.
- Zorg voor een realistische deadline.
- Stel niet teveel doelen tegelijk. 4 tot maximaal 7 is meer dan genoeg.
- Plan evaluatie momenten.
- Wees niet bang om bij te stellen en maak dat doel haalbaar en meetbaar.
Nu is mijn vraag: Wat wil jij? En wat moet je daar de komende 3 maanden voor doen? Laat het me gerust weten als je hulp nodig hebt.