Waarom ik met Profit First werk

Werken met potjes is hartstikke hip!

Had jij vroeger ook een oma die haar geld in potjes deed? Een potje voor de kolenboer, een potje voor de groenteboer, een potje voor de kinderen en ga zo maar door? Met dit systeem wist mijn oma exact hoeveel geld ze kon uitgeven voor welke doelen. Ze wist ook dat als ze met het geld van de groenteboer de kolenboer zou betalen ze daar tekort zou komen. Ze had zelf inzicht gecreëerd in haar financiën zonder dat ze daar ingewikkelde overzichten voor moest bijhouden.

Tegenwoordig hebben we geen potjes meer, maar hebben we onze bankrekening in onze broekzak. Gevaar is dat je iets te vaak met je pinpas in de rondte zwaait en het geld er harder uitvliegt dan je zou willen. Of dat je denkt dat er nog genoeg geld is om die nieuwe jas te kunnen kopen, en je dat ook doet, en daarna blijkt dat de rekening van de CV installatie net in je mailbox valt.

Geld dat je al hebt uitgegeven kun je niet meer terug halen, maar er is wel een methode om dit te voorkomen. Het ouderwetse potjessysteem heeft een nieuwe naam gekregen: Profit First.

Profit wat? Profit First!

Profit First is een hele eenvoudige methode om je geldstromen aan te sturen, zonder dat je daar ingewikkelde overzichten voor moet (laten) maken. De methode zorgt er voor dat je grip krijgt op je geldstromen waardoor je meer geld overhoudt.

Hoe werkt Profit First

Zakelijk gezien heb ik al ruim 70 ondernemers geholpen om de Profit First methode succesvol binnen hun bedrijf te implementeren. Waar iedereen rekent met de formule omzet – kosten = winst, zegt Profit First omzet – winst = kosten. De formule is nog steeds goed, alleen de focus is compleet anders. Doordat je een andere focus hebt blijft er dus geld over!

Kleine bordjes (potjes)

Je hebt minimaal 5 bankrekeningen/ ofwel 5 potjes:

  • Ontvangsten
  • Winst
  • Salaris
  • Belasting
  • Kosten

De basis is voor iedere ondernemer hetzelfde, maar per bedrijf of ondernemer kun je het aantal potjes vergroten als daar specifieke wensen voor zijn. Heb jij de wens om te sparen voor een grotere investering? Wil jij een buffer opbouwen? Dan open je hier een aparte rekening voor. Dit kan heel eenvoudig en goedkoop via de KNAB bank.

Juiste volgorde

Doordat je geld nu niet meer op 1 hoop ligt, kun je veel beter zien welke geld welk doel heeft. Zo komt er op je ontvangsten rekening alleen maar geld binnen. En verdeel je vanaf deze rekening 2 keer per maand geld naar de andere 4 rekeningen.

Deze verdeling is niet willekeurig maar gebeurt in een vaste volgorde (eerst winst, salaris, belasting en dan pas kosten) op basis van maatwerkpercentages. Ieder bedrijf is uniek, zo ook deze percentages. Deze percentages worden berekend door een Profit First Professional.

Je kunt nu aan je banksaldo’s zien hoeveel geld er beschikbaar is voor jouw salaris, maar ook voor je kosten. Het helpt je om beslissingen te nemen om bepaalde kosten nu wel of juist nog niet te maken. Want je kunt natuurlijk niet uit de andere potjes “stelen”. Een ander groot voordeel is dat je van iedere ontvangst direct geld opzij zet voor je BTW en inkomstenbelasting. Dit geld is namelijk niet van jou en je wilt voorkomen dat je dat uitgeeft.

Geen verleiding

Ieder kwartaal zet je 50% uit je winstpot opzij, het liefst bij een andere bank. Dit geld is bedoeld voor grotere investeringen of de aanleg van een buffer. De andere 50% betaal je uit aan jezelf, dit is jouw winstuitkering. Dit geld maak je over naar je privé rekening, dit is de beloning voor al jouw harde werk.

Je boekt na de betaling van je BTW aangifte ook het resterende saldo van je belastingpot over naar een rekening bij een andere bank. Dit geld is bedoeld om de inkomstenbelasting van te betalen. Dit geld is niet van jou en je wilt daarom ook niet in de verleiding komen om het uit te geven.

Ritme

Profit First draait om ritme. Door deze cyclus iedere 2 weken te herhalen zit er altijd voldoende geld in jouw potjes zodat er altijd voldoende geld is om jouw salaris en de leveranciers te betalen.

Natuurlijk pas ik Profit First ook toe!

Op het moment dat ik net zoals de meeste ondernemers nog maar 2 bankrekeningen had kon ik me heel rijk voelen. Ik heb geen bijzonder hoge kosten en als de omzet gelijkmatig binnen bleef komen nam mijn banksaldo in rap tempo toe. Wauw, ik wist waar ik voor werkte en zag dat ook direct. Echter was dit geld niet alleen van mij, maar ook van de belastingdienst. Op het moment dat ik mijn salaris of BTW aangifte had betaald kelderde mijn banksaldo drastisch. Weg illusie dat ik veel geld had…

Ik ben gaan werken met Profit First omdat de methode zo eenvoudig is en ik ook voor mezelf meer inzicht wilde creëren zonder dat ik daarvoor afhankelijk was van mijn boekhouding. Ondertussen heb ik 9 bankrekeningen. Ik heb onder andere extra potjes aangemaakt voor een salaris en kosten buffer en voor grotere investeringen.

Door dagelijks even te checken wat de banksaldo’s zijn weet ik exact hoe ik er voor sta en wat ik nog kan uitgeven aan kosten. Ik kan nu ook veel beter inschatten hoeveel geld er overblijft en wat ik moet doen om te voorkomen dat ik te kort kom. Nog geen enkele keer heb ik problemen gehad om mijn BTW te betalen, iedere maand kan ik ook probleemloos mijn voorlopige aanslagen inkomstenbelasting betalen. Gewoon omdat ik dit geld ook direct apart zet.

Profit First geeft me zoveel financiële rust en inzicht dat ik het iedereen kan aanraden. Een ander groot voordeel is dat je een heel kwartaal winst opzij zet. Geld dat is bedoeld voor grotere investeringen of de aanleg van een buffer. Door deze winst consequent opzij te zetten kun je in een kwartaal een leuke pot opbouwen. 1x per kwartaal maak je 50% uit deze winstpot als winstuitkering over aan jezelf. Dit is de beloning voor jouw harde werken. Je mag hier iets leuks van doen, iets dat je bij blijft, iets waar je blij van wordt. Het restant gaat naar je andere winstpot die je uit het zicht houdt zodat je daar echt geld begint te sparen.

Dat het systeem werkt, daar was ik al van overtuigd, maar dat het zo’n groot effect zou hebben op mijn bedrijf had ik nooit durven dromen. Doordat ik dit al ruim een jaar toe pas hoef ik bepaalde investeringen niet uit te stellen, maar kan ik besluiten ze direct te doen omdat het geld er gewoon is. Op deze manier kan mijn bedrijf blijven groeien en hoef ik me geen zorgen te maken over geld.

De resultaten van Profit First

Uit recent onafhankelijk onderzoek is gebleken dat ondernemers die een jaar of langer met Profit First werken de volgende resultaten hebben ervaren:

  • 95% van de respondenten verklaart dat de methode voldoet aan de wensen en verwachtingen.
  • Het kostenpercentage is gemiddeld 5,3% gedaald onder de ondernemers die met Profit First werken.
  • Het winstpercentage is gemiddeld 148% gestegen onder de ondernemers die met Profit First werken.

Na Profit First zakelijk wil ik het ook privé

Ik ben graag financieel onafhankelijk, wil mijn eigen boontjes kunnen doppen, en daarom wil ik ook net zo’n groot aandeel betalen aan de huishoudpot als mijn partner. Het feit dat ik ondernemer ben, mijn inkomen niet vast is, zou daarin geen verschil mogen maken.

Van huis uit heb ik een bepaalde opvoeding meegekregen over geld. Ik ben opgegroeid in een boerengezin, mijn ouders hadden een veeteelt en fruitteelt bedrijf, ik woonde hier samen met mijn broer en mijn zus.

Het leven op de boerderij is niet altijd rozengeur en maneschijn, dat is het nergens, maar daar heb je te maken in grote verschillen van inkomsten. Ook wel de 7 vette en 7 magere jaren. Achteraf heb ik vaak gedacht dat het meer magere dan vette jaren waren. Maar mijn moeder zorgde voor de stabiliteit. Wij zijn nooit iets te kort gekomen, maar ze maakte hiervoor bewuste keuzes. Uiteraard deed mijn vader dat ook, maar mijn moeder zorgde dat we naar de goedkoopste supermarkt gingen, maakte onze kleding zelf. En juist op die vlakken, door op een andere manier bewust met geld om te gaan hebben wij toch nooit tekort gehad. Konden ze alles doen, en konden ze blijven doen wat ze al deden. En dat draag ik al mijn hele leven bij me.

Mijn broer en mijn zus noemen me altijd een krent of een potter. Ik geef niet veel geld uit, en zal niet snel grote uitgaven doen. Maar daardoor kon ik wel op mijn 19e 3 weken door Amerika reizen, en daardoor kon ik zelf mijn eerste auto kopen. Die manier van geld omgaan, die wil ik overdragen aan anderen. Wees bewust wat je uitgeeft, wees bewust van de waarde van geld. Hoeveel je ook verdient, je hebt een keuze hoe je met je geld omgaat. Dit geldt zowel zakelijk als privé.

Om mijn of onze keuze kracht bij te zetten ben ik ook gestart om Profit First privé te gaan gebruiken.

Ik heb op dit moment 6 privé bankrekeningen:

  • Lopende rekening: hier komt 1x per maand een bedrag op binnen, hiervan betaal ik mijn eigen vaste lasten
  • Spaarrekening: deze gebruik ik om te sparen
  • 2 Studie spaarrekeningen: voor de studie van de kinderen
  • Lange termijn spaarrekening: voor grotere uitgaven aan/ in het huis
  • Vakantie spaarrekening: hier boek ik een deel van mijn winstuitkering naar toe om te sparen voor onze vakanties

Gezamenlijk hebben wij ook ieder onze eigen lopende en spaarrekening. Daarnaast 1 gezamenlijke lopende en spaarrekening, en een spaarrekening met een specifiek doel: de auto. Ik vind mijn/onze privé potjes nog niet optimaal, maar het begin is er.

Hoe moet je je geld dan verdelen?

Zakelijk gezien verdeel je het geld van je ontvangsten rekening volgens vaste percentages. Als je Profit First privé wil gaan gebruiken dan zou je dat op twee manieren kunnen doen:

  • door te werken met percentages
  • door te werken met vaste bedragen

Als je wil verdelen met percentages hoe pak je dat dan het beste aan? Profit First collega Beril Kutluer van MoneyHabits heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de volgende percentages:

1. Financiële vrijheid – 10%

Deze rekening is bedoeld zodat je in de toekomst minder kunt gaan werken, eerder met pensioen kunt of onbepaald verlof kunt opnemen.

2. Vaste lasten – 55%

Deze rekening is bedoeld om al je vaste lasten van te betalen. Dit zijn kosten die iedere maand terugkeren. Het kan ook gebeuren dat je vaste kosten hebt die je maar 1x per jaar of per half jaar betaalt. Denk hierbij aan kosten van de (zorg)verzekering, hypotheek, gemeentelasten, nuts bedragen. Hier zet je ook geld opzij voor de vakantie.

3. Korte termijn uitgaven – 10%

Op deze spaarrekening kun je geld opzij zetten voor onvoorziene zaken zoals een nieuwe droger, wasmachine of de apk van je auto, maar ook voor kleding e.d.

4. Persoonlijke ontwikkeling – 10%

Deze spaarrekening is voor zaken die helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt hierbij denken aan opleidingen of cursussen.

5. Fun – 10%

Deze rekening is voor leuke dingen. Uiteten, naar de bioscoop, het pretpark of speeltuin.

6. Overige – 5%

Je kunt met de overige 5% mooie dingen doen zoals geld doneren, je kunt er ook voor kiezen om dit percentage samen te voegen met een ander doel.

Deze percentages zijn niet specifiek afgestemd op jouw persoonlijke situatie, maar slechts een richtlijn. Zoek uit wat voor jouw situatie werkt en pas de percentages zo nodig aan.

Je kunt je inkomsten ook verdelen aan de hand van vaste bedragen. Hiervoor moet je eerst onderzoeken hoe hoog jouw uitgaven zijn. Je pakt hiervoor de bankafschriften van de afgelopen 3 tot 6 maanden erbij. Maak nu rubrieken:

  • vaste lasten
  • korte termijn uitgaven
  • persoonlijke ontwikkeling
  • fun
  • overige

Door je bankafschriften goed na te lopen kom je misschien ook uitgaven tegen van vergeten abonnementen, dubbele verzekeringen of andere uitgaven waar je direct geld op kunt besparen. Onderneem dan direct actie!

Nu je de afgelopen maanden hebt onderzocht kun je gemiddelde bedragen pakken voor je maandelijkse verdelingen. Aan het verdelen met vaste bedragen kleeft wel een nadeel: je komt niet altijd precies uit, zeker niet als je een wisselend inkomen hebt.

Wil je nog meer potjes maken?

Dat kan natuurlijk altijd.

  • Kinderen: heb je kinderen en wil je een aparte pot waar je de kinderbijslag op stort en hier de kosten van de kinderen van betaalt.
  • Shoppen: hou je van shoppen? Dan kun je een apart rekening aanleggen voor kleding/ schoenen/ accessoires.
  • Schulden: heb je schulden opgebouwd en wil je deze aflossen? Zet dan geld opzij om je schulden consequent af te lossen. Doordat je dit geld ook apart zet kun je het niet gebruiken voor andere doelen en ben je eerder van je schuld af.
  • Buffer: blijft er geld over? Zet het dan op een buffer rekening. Hier kun je misschien je hypotheek versneld mee aflossen, of toch die verbouwing van betalen, of gebruiken voor noodgevallen als de apk van je auto eens flink tegenvalt.

Bij de KNAB bank kun je voor een vast bedrag 5 betaal- en een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Hierdoor blijven je bankkosten laag. Ander bijkomend voordeel is dat je jouw rekeningen een naam kunt geven. Zo weet je altijd welk doel welke rekening heeft. Tot slot is er de mogelijkheid om de rekeningen die je niet actief gebruikt te verbergen. Zo kom je ook niet in de verleiding geld uit te geven, want wat je niet ziet vergeet je.

Wil je meer weten of Profit First en de toepassing hiervan?

Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag verder.