Profit First privé inzetten, kan dat?

Het is een vraag die ik de laatste tijd geregeld krijg. Natuurlijk kan dat! Potjes kan je overal voor maken, juist ook voor privé.

Want wie herkent het niet? Je hebt een loonsverhoging ontvangen van een tientallen euro’s. Je bent super blij. Alleen… nu ben je juist méér gaan verdienen en toch is aan het einde van de maand je geld op!?

Hoe kan dat?

Dat komt omdat je de beschikbare ruimte benut. Ofwel Parkinsons Law. Het geld is beschikbaar, je zwaait met je pinpas in het rond en het geld gaat vanzelf wel op.

Hoe kan je dit nu voorkomen?

Het is simpel en effectief. Voordat je een loonverhoging kreeg kon je rondkomen, misschien was je geld toen ook steeds op, maar daar kom ik later op terug. Nu zou je dus ook zonder dat bedrag moeten kunnen rondkomen. Dus zet je loonsverhoging direct opzij op een spaarrekening. Je mist het geld niet, want je had het hiervoor ook niet nodig. Door het opzij te zetten is het niet direct beschikbaar en spaar je eenvoudig een x bedrag per maand. Stel je kreeg een loonsverhoging van € 25, keer 12 maanden dan is dat € 300 per jaar dat jij direct kan sparen. Plak er direct een doel op en je hebt ook je motivatie voor het sparen te pakken.

Inventariseren

Wil je hier mee aan de slag? Ga dan eerst inventariseren of een schoonmaak houden. Dit doe je door te stoplichten. Stoplichten? Misschien denk je nu, stoplichten? Daar sta je voor te wachten totdat je weer door kunt. Dat klopt, maar je kan het ook zien als een methode die je kan toepassen op je zakelijke én privé administratie.

Hoe dan?

1x Per kwartaal pak je de bankafschriften van de afgelopen 3 maanden erbij. Je pakt er 3 stiften bij (rood, groen en oranje) en je gaat kritisch naar je uitgaven kijken.

GROEN

Alle kosten die noodzakelijk zijn voor je huishouden maak je groen. Dit zijn de kosten die je moet maken om je huishouden te kunnen runnen. Denk aan de huur/ hypotheek, woonhuis-/ inboedelverzekeringen, zorgverzekering, energie, telefoon, internet. Kortom kosten waar je absoluut niet omheen kan. Dit zijn ook direct je vaste kosten. Deze kosten komen iedere maand, kwartaal of 1x per jaar terug. Er kunnen ook eenmalige uitgaven bij zitten voor onderhoud aan je huis, inventaris of auto. Ook noodzakelijk maar geen vaste kosten. Zet deze apart op een lijstje. Als je weet wat je per kwartaal gemiddeld kwijt bent aan onderhoud kan je hier vervolgens ook weer rekening mee houden.

ORANJE

Nu kijk je naar de kosten die je hebt gemaakt, maar die niet per se noodzakelijk zijn geweest. Dit zijn vaak de “nice to have” kosten. Je maakt ze omdat je ze toevallig tegen komt, maar zonder deze uitgaven had het voor je levenskwaliteit geen verschil gemaakt. Deze kosten leveren (meestal) ook geen extra leefgenot op. Deze kosten maak je oranje.

ROOD

Dit zijn de kosten die je niet had hoeven maken. Eenmalige uitgaven die je hebt gedaan, maar bijvoorbeeld ook vergeten abonnementen. Dit zijn kosten die je kan schrappen. Als je hier direct actie op onderneemt kun je concreet en direct kosten besparen.

Als je het stoplichten ieder kwartaal herhaalt krijg je inzicht in je kosten, inzicht in je uitgavenpatroon en schrap je kosten waardoor je direct geld kan besparen.

Onderneem deze actie, want alleen actie zorgt voor resultaat!

Profit First

Profit First is een methode om je geld te verdelen over verschillende (digitale) potjes. Deze potjes zijn echte bankrekeningen. Doordat je verschillende rekeningen hebt, die allemaal hun eigen doel hebben kan je in één oogopslag zien hoe je ervoor staat en wat er nodig is om jouw potjes voldoende te vullen. Doordat je rekening een doel heeft geef je ook niet klakkeloos geld uit. Als het niet op je rekening staat is het geld er niet en kan je het dus ook niet uitgeven!

Je kan rekeningen opzetten voor jouw persoonlijke situatie, jouw doelen en jouw dromen.

Maak bijvoorbeeld de volgende rekeningen aan:

 • De basisrekening waar je je loon op ontvangt. Zodra je loon is ontvangen verdeel je dit geld over de volgende rekeningen. De uitgaven voor je vaste kosten blijven dan op deze rekening staan.
 • Een rekening voor de variabele, maar wel belangrijke kosten voor levensonderhoud
 • Een rekening voor de nice to have uitgaven, extra kleding, uitjes, feestjes etc.
 • Een spaarrekening voor de vakantie
 • Een spaarrekening voor groot onderhoud/ sparen auto etc.
 • Een spaarrekening voor jouw ultieme droom

Stel dat je per maand € 2.000 netto ontvangt. Dit is het bedrag inclusief eventuele toeslagen en belasting teruggaven.

Jouw vaste kosten zijn € 1.000 dan heb je nog € 1.000 te verdelen. Dit zou een verdeling kunnen zijn.

 • Variabele kosten 60%
 • Nice to have 15%
 • Vakantie 10%
 • Sparen 10%
 • Droom 5%

Zoals ik al schreef kan je Profit First helemaal afstemmen op jouw situatie, doelen en dromen. Het belangrijkste is dat je potjes gaat maken zodat je inzicht krijgt in je financiële situatie en geld gaat overhouden.

Ik geef je nog graag 3 Gouden Geldtips extra, waar je zeker mee gaat besparen. Download hier de pdf voor direct resultaat.