Profit First verkeerd implementeren: de gevolgen

Als ondernemer wil je natuurlijk graag dat je bedrijf financieel gezond is en winst maakt. De Profit First methode helpt je hiermee, maar het is wel belangrijk om deze methode op de juiste manier te implementeren. Een onjuiste implementatie kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor je bedrijf.

Als ondernemer wil je natuurlijk graag dat je bedrijf financieel gezond is en blijft en ook winst maakt. Wel zo handig als je jezelf een goed salaris wil uitbetalen en financiële tegenvallers wil kunnen opvangen zonder direct in de stress te schieten.

De Profit First methode kan je hierbij helpen, maar het is wel belangrijk om deze methode op de juiste manier te implementeren! Een onjuiste implementatie kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor jou en je bedrijf. Ik noem er een paar:

* Een van de gevolgen van een onjuiste implementatie van de Profit First methode kan zijn dat je te weinig geld hebt om je rekeningen te betalen. Als je te weinig geld in je kostenpotje hebt zitten, loop je het risico dat je rekeningen niet kunt betalen. Dit kan leiden tot problemen met leveranciers en zelfs tot het faillissement van je bedrijf. In plaats van te schuiven tussen potjes kan je je beter afvragen waarom er te weinig geld is. Komt er te weinig geld binnen, gaat er teveel uit, beiden of is je percentage niet goed?

* Een ander gevolg van een onjuiste implementatie is dat je te weinig investeert in het financiële fundament van je bedrijf. Als je te veel geld reserveert voor de korte termijn loop je het risico dat je in de toekomst geen financiële zekerheid hebt. Je geld voor de korte termijn investeringen is immers al op. Je financiële fundament bestaat uit buffers voor je kosten, salaris maar ook voor investeringen en opleidingen.

* Als je schulden hebt kan je ook starten met Profit First. Als je implementatie niet goed is ingericht kan het gebeuren dat je onvoldoende geld opzijzet voor het aflossen van schulden, gevolg is dat je schulden toenemen in plaats van afnemen. Dit kan leiden tot financiële problemen en een slechte kredietwaardigheid.

* Als je Profit First onjuist implementeert, kan dit leiden tot onjuiste financiële informatie. Dit kan het moeilijker maken om belangrijke financiële beslissingen te nemen, maar kan er ook toe leiden dat je verkeerde beslissingen neemt die schadelijk zijn voor je bedrijf. Als jij op basis van je banksaldo’s besluit te investeren en er blijkt achteraf te weinig in je belastingpot te zitten kan dit zware consequenties hebben.

* Tot slot kan een onjuiste implementatie leiden tot stress en onrust. Als je continu bezig bent met het verdelen van je omzet maar ook het herverdelen van je potjes omdat het niet loopt zoals het moet, kan dit leiden tot stress en onrust. Dit kan dan weer leiden tot een neerwaartse spiraal. Jij staat niet in je kracht, verliest energie, bent minder productief en dat komt je werk (actief en proactief) niet ten goede.

Al met al is het dus belangrijk om de Profit First methode op de juiste manier te implementeren om de voordelen te kunnen ervaren. Zorg ervoor dat je voldoende geld in het potje voor je kosten hebt zitten, investeer voldoende in de groei van je bedrijf en zorg ervoor dat je niet continu bezig bent met je financiën. Door de Profit First methode op de juiste manier te implementeren, kun je als ondernemer zorgen voor een financieel gezond bedrijf met voldoende groeipotentieel en reserves. Naast verkeerd implementeren zijn er helaas ook nog andere fouten die je kan maken. Daar schreef ik al eerder een blog over.

Ken je de basis van Profit First en ben je er aan toe om de methode te implementeren in je bedrijf? Doe dat dan op de juiste manier. Ik leer het je graag in mijn online training Profit First Implementeren. Tijdens deze training neem ik je kort mee in de theorie en daarna gaan we direct aan de slag met de implementatie.

Als je hulp nodig hebt bij het implementeren van Profit First, neem dan contact op met een gecertificeerde Profit First Professional.