Laat geen geld liggen

1. Ontbrekende bonnetjes

Bonnetje kwijt = geen btw terugvragen. Daarnaast kost het mij extra tijd, en jou extra zoektijd. Dwing jezelf om aan de kassa altijd direct een foto te maken van de gepinde bon. Dan kun je het ook niet meer vergeten.

2. Social Media Advertenties

LinkedIn, Instagram, Facebook, berekenen kosten voor de advertenties die je er plaatst. Dit zijn advertentiekosten die je betaald aan een buitenlands bedrijf met BTW als je niet oppast! Je kan geen buitenlandse btw terug vragen in je Nederlandse btw-aangifte. Zorg dan dat je bij de betreffende buitenlandse social media aanbieder als bedrijf geregistreerd staat, inclusief je btw-identificatienummer. Op jouw factuur staat dan geen btw.

3. Bol.com

Vaak zie ik een factuur van Bol in de boekhouding van ondernemers, die helemaal geen factuur is, maar een Betaalloverzicht. Hierop staat geen btw en op basis van dit document mag je geen btw terugvragen. ⠀
Waar vind ik de btw-factuur? Als je bij Bol zelf besteld hebt, staat de factuur met btw-bedragen in je account. ⠀

Als je bij een partner van bol.com besteld hebt, kan die je de factuur met btw-vermelding bezorgen. Neem daarvoor contact op vanuit je bestelling via de link ‘E-mail verkoper’. ⠀
Heb je met een zakelijk account besteld? Klik dan op ‘BTW-factuur aanvragen’ bij de details in je account. Je vraagt de BTW-factuur dan direct op bij de partner van Bol.

4. Amazon

Ben jij vaste klant bij Amazon(.de)? Ook hier geldt dat je geen buitenlandse BTW terug kan vragen op je Nederlandse aangifte.
Zorg dat je vanuit een zakelijk account je bestellingen doet. Het is belangrijk dat je btw-identificatienummer is geregistreerd in je account. Alleen dan krijg je van Amazon facturen zonder btw. ⠀
Dit geld trouwens voor al je aankopen in het buitenland, zoals Zoom, Calendly, Microsoft ect. Registreer jezelf altijd als bedrijf met je Nederlandse BTW nummer en voorkom dat je onnodig buitenlandse BTW betaald.

5. Betalingen via privé rekening of creditcard

Betaal je zakelijke kosten via je privé rekening of privé credit card? Zorg dan dat deze facturen altijd in basecone komen te staan. Alleen op deze manier worden deze kosten voor mij inzichtelijk. Nog beter is om de bedragen van je zakelijke rekening terug te storten naar je privé rekening, dan zie ik ook direct hoe jij ze betaald hebt. Uiteraard is het beter om alles van je zakelijke rekening te betalen en zakelijk en privé altijd gescheiden te houden.