Laat geen geld liggen

Zonde om geld te laten liggen! Ik geef je 5 tips die je geld opleveren. Vandaag nog.

1. Ontbrekende bonnetjes

Bonnetje kwijt = geen BTW terugvragen. En wat denk je van de extra zoektijd die je kwijt bent? Dwing jezelf om aan de kassa altijd direct een foto te maken van de gepinde bon. Dan kun je het ook niet meer vergeten.

2. Social Media Advertenties

LinkedIn, Instagram, Facebook berekenen kosten voor de advertenties die je daar plaatst. Dit zijn advertentiekosten die je betaalt aan een buitenlands bedrijf met BTW als je niet oppast! Je kan geen buitenlandse BTW terug vragen in je Nederlandse BTW-aangifte. Zorg dus dat je bij de betreffende buitenlandse social media aanbieder als bedrijf geregistreerd staat, inclusief je BTW-identificatienummer. Op jouw factuur staat dan geen BTW.

3. Bol.com

Vaak zie ik een factuur van Bol.com in de boekhouding van ondernemers, die helemaal geen factuur is, maar een betaaloverzicht. Hierop staat geen BTW en op basis van dit document mag je geen BTW terugvragen.

Waar vind je de BTW-factuur? Als je bij Bol zelf besteld hebt, staat de factuur met BTW-bedragen in je account.

Als je bij een partner van Bol.com besteld hebt, kan die je de factuur met BTW-vermelding bezorgen. Neem daarvoor contact op vanuit je bestelling via de link ‘E-mail verkoper’.

Heb je met een zakelijk account besteld? Klik dan op ‘BTW-factuur aanvragen’ bij de details in je account. Je vraagt de BTW-factuur dan direct op bij de partner van Bol.

4. Amazon

Ben jij vaste klant bij Amazon(.de)? Ook hier geldt dat je geen buitenlandse BTW terug kan vragen op je Nederlandse aangifte.

Zorg dat je vanuit een zakelijk account je bestellingen doet. Het is belangrijk dat je BTW-identificatienummer is geregistreerd in je account. Alleen dan krijg je van Amazon facturen zonder btw.

Dit geldt trouwens voor al je aankopen in het buitenland, zoals Zoom, Calendly etc.

Registreer jezelf altijd als bedrijf met je Nederlandse BTW-nummer en voorkom dat je onnodig buitenlandse BTW betaalt.

5. Betalingen via privé rekening of creditcard

Betaal je zakelijke kosten via je privé rekening of privé creditcard? Zorg dan dat deze facturen altijd in je boekhoudsysteem komen te staan. Alleen zo maak je deze kosten inzichtelijk. Nog beter is het om de bedragen van je zakelijke rekening terug te storten naar je privé rekening, dan zie ik ook direct hoe jij ze betaald hebt. Uiteraard heeft het altijd de voorkeur om alles vanuit je zakelijke rekening te betalen.

Zo zonde om geld te laten liggen! Start vandaag nog met het creëren van overzicht in je financiën. Download hier gratis de 5 stappen naar een succesvol administratie ritme. En implementeer ze vandaag nog.