Nadelen Profit First

De Profit First methode staat bekend als simpel systeem om je bedrijf winstgevender te maken. Zijn er ook nadelen? In deze blog bespreek ik graag de meest genoemde nadelen van Profit First.

Nadeel: Profit First is een hoop gedoe
Als je werkt met Profit First dan heb je minimaal 5 bankrekeningen. Die kan je bij de meeste banken in een handomdraai aanvragen. Online is dit meestal zonder problemen te regelen. Stel dat je overstapt naar een andere bank (zie ook nadeel 2) dan komt er iets meer bij kijken, maar het is nog altijd te overzien.

  • Je zet je automatische incasso’s over naar je nieuwe kostenrekening.
  • Je communiceert je nieuwe (ontvangsten) rekeningnummer naar je klanten.
  • Je maakt gebruik van de overstapservice. Deze bieden banken vaak gratis aan. Hiermee worden betalingen en ontvangsten voor de periode van 1 jaar automatisch doorgestort.

Deze 5 bankrekeningen moeten gekoppeld worden aan je boekhouding. Het is daarom verstandig om direct contact op te nemen met je adviseur. Geef door dat je extra rekeningen hebt en deze wilt koppelen aan de boekhouding. Je adviseur is er hooguit een kwartier mee bezig en vervolgens worden al je mutaties automatisch in je boekhouding gelezen. Geen extra werk, geen extra tijd. Wel extra boekhoudregels, maar ook dat is geen probleem, de boekhoudpakketten kunnen die automatisch verwerken.

Nadeel: Profit First kost extra tijd en geld
De tarieven bij de banken verschillen en bij de meeste banken moet je voor iedere rekening extra betalen of kan je niet eens voldoende rekeningen openen. Daarom werken de Profit First gebruikers meestal met de KNAB bank. Een moderne internetbank zonder bijkomende kosten waarbij je 5 betaalrekeningen en 10 spaarrekeningen kan openen. Voor Profit First is er dus ruimte genoeg.

Het overboeken van je geld van de ene naar de andere rekening kost je mogelijk wel wat extra tijd, maar het verwerken van de bankboekingen door je adviseur zou geen extra tijd moeten kosten. Het overboeken van je geld kost je ongeveer 3 minuten per 2 weken (Femke Hogema heeft dit proces al eens getimed). Je doorloopt de volgende stappen:

  • Je vult het bedrag van je ontvangsten rekening in in het distributiebestand. Deze tool ontvang je als je samenwerkt met een Profit First Professional.
  • Het distributiebestand berekent voor jou wat je moet verdelen.
  • Jij maakt het geld over.

Nadeel: Profit First is niet voor starters
Veel starters denken dat het normaal is dat ze in de opstart van hun bedrijf zichzelf geen salaris kunnen uitbetalen. Veel starters denken ook dat het nodig is om alle omzet opnieuw te investeren in hun bedrijf.

Vooropgesteld dat dit inderdaad kan gebeuren of noodzakelijk kan zijn, er is wel een alternatief. Als je werkt met de Profit First methode zorg je er in ieder geval altijd voor dat er een percentage opzij wordt gezet voor je salaris. En misschien is dit nog niet voldoende voor een volwaardig salaris, maar het gaat erom dat je bewust geld opzijzet om jezelf überhaupt salaris te kunnen betalen.

Hetzelfde geldt voor je kosten. Moet je 100% van je ontvangsten investeren? Of kan dat ook met minder? Doordat je minder geld beschikbaar hebt voor kosten ga je andere keuzes maken. Kosten uitstellen of alternatieven zoeken, de kosten die je niet maakt komen ten goede aan bijvoorbeeld je salaris.

In de praktijk heb ik al meerdere starters geholpen met de implementatie van Profit First. Ze waren allemaal verbaasd hoe snel ze een salaris voor zichzelf opzij konden zetten en toch hun bedrijf konden opbouwen. Geld dat ze anders hadden uitgegeven aan kosten.

Nadeel: Profit First werkt niet als je schulden hebt
Juist als je schulden hebt werkt Profit First. De Profit First Methode gaat namelijk over inzicht, keuzes en rust. Op het moment dat je schulden hebt is het inzicht op het geld dat beschikbaar is ontzettend belangrijk. Je moet je schulden betalen maar daarnaast ook andere rekeningen en wat dacht je van jouw salaris?

Heb je schulden dan gebruik je je winstpotje niet om jezelf voor 50% te belonen met een winstuitkering, maar voor 99% om je schulden af te lossen. Profit First werkt nog steeds, de aanpak is alleen net iets anders.

Op dezelfde manier kan je bijvoorbeeld ook van een structurele roodstand af komen waardoor je rentekosten kan besparen.

Nadeel: Profit First is niet nodig bij een financieel gezond bedrijf
Ik zie en spreek regelmatig financieel succesvolle ondernemers. “Ik heb Profit First niet nodig, want er is toch genoeg.” Dat is natuurlijk een hele fijne positie en zal ongetwijfeld rust geven. Het gevaar is echter dat, zodra er genoeg geld is, Parkinsons Law zich tegen je gaat keren. Parkisons Law gaat over de beschikbare ruimte. Als deze er is in tijd, ruimte of in geld dan wordt deze benut. Je geeft dan ook heel makkelijk geld uit terwijl de kosten niet bijdragen aan de winstgevendheid van je bedrijf, maar vooral “leuk” of “nice to have” zijn. Zonde van je geld!

Financieel succesvolle ondernemers hebben over het algemeen grotere doelen: een tweede huis, eerder met pensioen, kinderen schuldenvrij laten studeren, kinderen helpen bij de aankoop van een woning, zorg voor hun ouders, maar ook maatschappelijke doelen en hiermee hun geld willen delen of teruggeven aan de maatschappij.

Profit First kan je ook dan helpen. Voor ieder doel is een plan te maken en een potje te vullen.

Als gecertificeerd Profit First Professional heb ik al tientallen vrouwen geholpen op een gezonde manier financieel te groeien.

Wil jij ook financieel groeien vanuit een stevig fundament? Plan dan nu je gratis winstgesprek. In een Zoomcall van ongeveer 30 minuten geef ik je direct concrete tips en kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.