De magie van het helpen met een hart vol vreugde

In het magazine Libelle heb je een rubriek “Dit doe ik”

In deze rubriek vertellen lezeressen wat zij voor een ander doen.

Ik mocht mijn verhaal vertellen in Libelle 22-2023.

 

Meestal schrijf ik enkel artikelen over mijn werk, wat ik doe en waarom dat ik dat doe. Dit is waar ik mijn boterhammen van betaal en de hypotheek van betaal. Naast mijn werk als winstadviseur en Profit First Professional ben ik ook al jaren vrijwilliger voor verschillende (lokale) initiatieven. Mijn hart gaat er sneller van kloppen omdat het me een geweldig gevoel geeft. Het gaat om het geven van je tijd en energie om anderen te helpen zonder daar iets voor terug te verwachten. Je zou je kunnen afvragen waarom iemand ervoor zou kiezen om zijn kostbare vrije tijd op te offeren. Maar geloof me, vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk voor de maatschappij, maar het brengt ook een hoop positieve veranderingen içín je eigen leven teweeg.

Vrijwilligerswerk is een belangrijk onderdeel in onze maatschappij. Ten eerste, het verbindt mensen. Wanneer je je inzet voor een goed doel, ontmoet je vaak gelijkgestemde mensen die ook het verschil willen maken. Dit schept een gevoel van samenhorigheid. Het creëert een netwerk van mensen die allemaal iets nastreven zonder er iets voor terug te verwachten, en dat is gewoon fantastisch!

Ten tweede, vrijwilligerswerk heeft een enorme impact op de mensen om ons heen. Door onze tijd te investeren in (lokale) projecten, liefdadigheidsinstellingen of non-profitorganisaties, kunnen we een verschil maken in het leven van mensen die het moeilijk hebben. Of het nu gaat om het uitdelen van voedselpakketten aan daklozen, het bezoeken van eenzame ouderen in verzorgingshuizen of het ondersteunen van jongeren bij het ontwikkelen van vaardigheden, onze inzet kan een positieve kettingreactie teweegbrengen in de samenleving.

Vrijwilligerswerk komt ons ook persoonlijk ten goede! Ten eerste geeft het ons een gevoel van voldoening en betekenis. Er is iets magisch aan de glimlach van dankbaarheid op het gezicht van iemand die je hebt geholpen. Het laat ons hart volstromen met warmte en vreugde, wetende dat we een positieve impact hebben gehad.

Ten tweede leert vrijwilligerswerk ons waardevolle levenslessen. Het vergroot onze empathie en helpt ons de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Het stelt ons in staat om te groeien als mensen en onze horizon te verbreden. We leren samenwerken, problemen oplossen en hoe we veerkrachtig kunnen zijn in moeilijke situaties. Laten we niet vergeten hoe je een netwerk opbouwt tijdens het vrijwilligerswerk! Het is verbazingwekkend hoe snel we een band kunnen opbouwen met mensen die we anders misschien nooit zouden hebben ontmoet. Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel schept sterke verbindingen.

Dus, als je je afvraagt of vrijwilligerswerk de moeite waard is, laat me je verzekeren dat het dat zeker is! Het heeft een grote invloed op de samenleving en op onszelf. Waar wacht je nog op? Sluit je aan bij een vrijwilligersproject bij jou in de buurt en ontdek het plezier van het helpen met een hart vol vreugde!

In de afgelopen jaren heb ik vele vrijwilligerswerken mogen doen. Soms stop ik met iets omdat het me niet meer past of het gewoon stopt. Er komt steeds weer iets nieuws voor in de plaats, gewoon omdat ik het te leuk vind om niet te doen.

2007-2020 Oprichter en voorzitter Stichting Vrienden zorgboerderij Jodi-Sintepier
2010-2012 Oudercommissie Gastouderbureau
2013-2016 Lid activiteiten commissie J.W. Friso School
2015-2018 Jeugdtrainer AV de Wielingen
2016-2022 Lid Kindercomité Sintepietertjes
2020-2021 Initiatiefnemer Let’s Talk
2021-2023 Oprichter en voorzitter Broodfonds Bresjes
2021-2023 Oprichter en penningmeester Stichting Pumptrack West Zeeuws-Vlaanderen

Verder was ik jarenlang bloeddoner, sta ik geregistreerd als stamceldonor en was ik dit voorjaar voor het eerst verkeersregelaar tijdens de Mini Roparun in Oostburg.

Dit doe ik