4 Misverstanden over Profit First

Profit First is een eenvoudige en briljante methode, maar toch zijn er ook de nodige misverstanden.

1. Te lang wachten

Starters denken vooral dat ze best nog even kunnen wachten met het implementeren van Profit First. Ze hebben nog niet zoveel mutaties, er komt geen of weinig geld binnen. Toch is het goed om meteen al te starten met Profit First. Zo leer je jezelf direct een goed administratie ritme aan en creëer je inzicht in jouw situatie zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van een ander. Je voorkomt op deze manier dat je te veel geld uitgeeft, een valkuil waar veel starters in trappen. Natuurlijk moet je investeren, maar je moet uiteraard ook je andere rekeningen kunnen betalen. Profit First helpt je hierbij.

Ondernemers die al langer bezig zijn vinden het vaak nog te vroeg om te starten met Profit First. Terwijl ze jaren aanmodderen, de omzet stijgt en de kosten in hetzelfde tempo (of sneller) meestijgen blijft er onderaan de streep steeds minder over. Ze betalen zichzelf geen of te weinig salaris uit, iedereen profiteert van het groeiende bedrijf behalve zijzelf. Met Profit First ben je altijd zeker van je winst en je salaris en ook dat je alle andere kosten kunt blijven betalen.

2. Opzien tegen iets nieuws

Starten met iets nieuws is altijd spannend. Hoe vond je de eerste dag op de middelbare school? Spannend toch? Starten met Profit First is ook spannend. Weet dat je echt geen boekhoudkundige achtergrond hoeft te hebben en je hoeft er ook geen dure cursussen voor te volgen. Iedereen kan starten met Profit First. De methode is eenvoudig, maar de implementatie vergt meestal de hulp van een professional.

Ik heb ondertussen al meer dan 50 ondernemers actief geholpen met Profit First. 80% had bij de start totaal geen inzicht in hun eigen situatie. Juist door samen actief aan de slag te gaan, creëren we inzicht. Ik help je bij de berekening van jouw unieke percentages, ik help je bij de implementatie en ik help je om je doelen te bereiken.

In januari is er weer een klant gestart. Wat zag ze er tegenop: “Moet ik echt alle rekeningnummers voor de automatische incasso’s wijzigen?” Ja! was mijn antwoord. “Ik denk dat ik dit volgende week pas doe.” Geen probleem” zei ik toen. Die middag kreeg ik een appje: “Op 1 na heb ik alle wijzigingen al doorgegeven”. Dus uiteindelijk viel het reuze mee, op naar de volgende stap!

3. Het veel te ingewikkeld maken

Als je Profit First hebt geïmplementeerd, dus de rekeningen hebt geopend en werkt met de standaard of unieke (doel) percentages, ga jij de voordelen van deze eenvoudige methode ook zelf ervaren. Het enige dat jij doet is: banksaldo boekhouden. Je checkt je banksaldo en jij weet hoe je er financieel voor staat. Dit geeft je inzicht, rust en helpt je bij het maken van je beslissingen.

Voordat de implementatie klaar is moet je eerst jouw (doel) percentages uitrekenen. Dit kan met behulp van een Instant Assessment (zie ook het Profit First boek). Een veel gemaakte fout is dat ondernemers er veel te moeilijk over denken. Je berekening hoeft namelijk niet exact tot op de cent te kloppen. Afrondingen maken voor de eindconclusies niks uit. Inzicht is en blijft altijd het belangrijkste criterium.

Heb je twijfels over je berekening, of laat je jouw (doel) percentages liever berekenen? Schakel dan altijd een professional in die met een Profit Assessment een uitgebreide gezondheidscheck maakt van jouw bedrijf en jouw (toekomst) plannen.

4. Een eenmalige investering

Je moet Profit First niet zien als een eenmalige investering in je bedrijf. Het werkt pas als je het inzet op de manier zoals je ook voor jezelf zorgt. Jij moet ook dagelijks gezonde voeding tot je nemen, genoeg bewegen en rusten om gezond te blijven. Je moet ook dagelijks goed voor je bedrijf blijven zorgen om de resultaten te bereiken die je voor ogen hebt. Profit First is een waardevolle investering die je terugverdient, maar die je wel jaarlijks moet (laten) afstemmen op jouw actuele bedrijfssituatie. Werk hiervoor altijd samen met een gecertificeerde Profit First Professional.

Wanneer start jij met Profit First? Vraag een gratis winstgesprek aan, en ik vertel je graag wat Profit First voor jou kan betekenen.