Verschil tussen een boekhouder en een winstadviseur

Iedereen weet wat een boekhouder doet, grote kans dat je er ook mee samenwerkt als ondernemer. Maar wat doet een winstadviseur? En wat zijn de verschillen tussen deze twee?

Verschil 1: Een boekhouder kijkt naar het verleden, een winstadviseur naar de toekomst.

Een boekhouder verwerkt je administratie voor de verplichtingen die jij als ondernemer hebt richting de Belastingdienst. Werkzaamheden als BTW verwerken en jaarrekeningen opmaken zijn de meest bekende werkzaamheden met als uitgangspunt: je cijfers uit het verleden. En hier ligt een groot verschil met de winstadviseur. Waar je het met je boekhouder vooral hebt over je verleden (wat moet je aan BTW en inkomstenbelasting betalen?), kijk je met je winstadviseur vaker naar de toekomst. Vragen die een winstadviseur stelt zijn bijvoorbeeld: Hoeveel salaris wil je jezelf uitbetalen? Hoe wil je dit verdienen? Op welke voorwaarden? Waarom doe je wat je doet? Wat zijn je drijfveren? Dit boven water krijgen is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen groeien als ondernemer. Groeien volgens een solide winstplan.

Een winstplan is een plan waarin jouw doelen, wensen en dromen samenkomen. Door helder in kaart te brengen wat je gaat verkopen, welke kosten je gaat maken en ook hoeveel belasting je moet betalen krijg je veel inzicht. Niet alleen het in kaart brengen van gewenste omzet en kosten is belangrijk. Is je plan haalbaar om het door jouw gewenste salaris te betalen? Kun je reserveren voor AOV en pensioen? Houd je genoeg over om buffers op te bouwen?

Al deze antwoorden worden verwerkt in je winstplan. En dit plan is je leidraad voor het komende jaar. Je plan geeft je richting aan waar je naar toe wilt. En houvast en focus op de momenten wanneer je dat even nodig hebt.

Verschil 2: Een boekhouder kijkt vooral naar cijfers, een winstadviseur kijkt vooral naar jou als persoon.

Cijfers vertellen je een groot deel van het verhaal van een bedrijf en de ondernemer. Toch vertellen cijfers niet alles, daarom ga ik als winstadviseur ook voor jou als persoon. Wie ben jij, wat doe je het liefste, waar zit jouw kracht, maar ook wat zijn jouw valkuilen, je struggels, en welke (belemmerende) overtuigingen heb je.

Ik kan namelijk een heel mooi en ambitieus plan voor of met je maken, maar als dit jou als ondernemer onzeker maakt, niet bij je past in de uitvoering of dit in je werk-privé balans niet haalbaar is hebben we er niks aan. De puzzelstukjes van actuele cijfers, plannen, doelen, dromen én jou als ondernemer moeten in elkaar passen. Als er een stukje is dat niet past, of geforceerd op een plek wordt geduwd kan je nog zoveel willen maar het zal niet werken. Sterker nog het kost je meer energie en je bereikt het tegenovergestelde.

Een winstadviseur is een coach die je op de vlakken van het ondernemerschap ondersteuning biedt maar je ook helpt in je zakelijke en persoonlijke groei. Een uitspraak van een klant: “Ilona benadert financiën niet als boekhouder, maar als ondernemer en benadert ondernemen niet alleen als werk maar ook als iets wat in balans moet zijn met het leven.”

Verschil 3: Met een boekhouder heb je minder contact dan met een winstadviseur.

Doorgaans heb je ieder kwartaal “contact” met je boekhouder. Je moet immers BTW aangifte doen. Je levert je stukken aan en krijgt terugkoppeling over de BTW die je moet betalen. Over het algemeen is het niet meer dan dat, ik zou het dan ook geen “contact” willen noemen. Naast de BTW is er nog contact over het jaarwerk van het afgelopen jaar en eventueel een bespreking hiervan. Zolang jij geen vragen hebt, hoor je je boekhouder niet.

Een winstadviseur onderhoudt écht contact met klanten. Dit contact is intensief en gaat een aantal lagen dieper dan alleen het communiceren van de BTW aangifte. Een winstadviseur wil echt weten hoe het met je gaat. Dit haal ik in eerste instantie uit je actuele cijfers, maar ik wil hierbij ook het bijbehorende verhaal horen. Wat speelt er, wat zijn de verwachtingen, hoe gaat het met jou, heb je vragen, waar loop je tegenaan? Dit bespreken we tijdens strategiegesprekken per maand of kwartaal en tussendoor ben ik ook beschikbaar als er iets is. Ik zeg altijd tegen klanten: “Deel je succes met mij, dan vieren we het samen. Maar deel ook je struggels of tegenslagen, want dan kan ik je helpen of ondersteunen.” Naast het persoonlijke contact krijgen klanten ook veel informatie via de maandelijkse winstbrieven, besloten Facebookgroep en Profit Calls. Extra info die ondernemers gelijk kunnen toepassen in hun onderneming.

Wat een klant zegt over ons contact: “Ik vind samenwerken met Ilona zeer prettig en voel me op mijn gemak met Ilona, al hebben we elkaar nog nooit live gezien. Met een lach en een traan zijn we nu bijna een jaar verder en kan ik iedere ondernemer haar aanbevelen.”

Heb jij vragen over wat een winstadviseur voor jou kan betekenen? Laat het mij hier weten, ik denk graag met je mee.