Een ton omzet is geen ton winst

Waarom een ton omzet, geen ton winst is.
En toch word je er mee dood gegooid.

De omzetverdubbelaar, de van 0 naar 10k in de maand of zelfs van 10 naar 100k in een kwartaal. Eerlijk gezegd, ik erger me er groen en geel aan.

 

 

Waarom zal je je afvragen. Nou omdat een ton omzet, geen ton winst is.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat doel ook heb gehad, want dat getal heeft toch iets magisch. Maar stel de training werkt, en je bereikt die ton.

Wat blijft er van die ton over? Hoeveel kosten moet je maken om die ton te bereiken? Over het algemeen komt het niet aanwaaien, moet je tijd en geld investeren. Hoeveel is dit dan?

Wat ik veel zie bij ondernemers die (explosief) groeien is dat de kosten in hetzelfde tempo of zelfs nog harder meergroeien. Gevolg: er blijft minder over. Iedereen profiteert van jouw bedrijf, behalve jijzelf. Je gaat harder werken voor je doel, en je krijgt minder betaald. Je slechtste promotie ooit!

Hoe pak je het dan wel aan?
Maak een plan. Een winstplan. Door vooraf je doel te bepalen, dus bijvoorbeeld die ton, kan je gaan bedenken hoe je die wil bereiken en wat je daar voor moet doen.

Je kan op een rijtje zetten met welke vaste kosten je al te maken hebt, welke (vaste) kosten erbij komen en maak een inschatting van de variabele kosten en investeringen. Op deze manier weet je al op voorhand, dat als je bijvoorbeeld met een team wil samenwerken, dat je keuzes moet maken.

Daar blijft het niet bij. Je moet ook de belastingdienst betalen! Bereken hoeveel dit is, welk salaris je zelf wil en wat je in een buffer wil opbouwen. Daarna heb je zicht op je échte winst. Het geld dat écht overblijft op je bankrekeningen.

Uiteindelijk wist ik door een plan te maken dat ik er met een ton omzet op achteruit zou gaan. Dus ik ging meer omzetten en minder verdienen! Ik paste mijn plan, ging sturen en met succes.

Natuurlijk verloopt een jaar niet zoals je dat van te voren bedenkt. Maar een plan geeft je focus, sturing en inzicht in je geldstromen.

Door actief te sturen op je plan, maar ook de onverwachte dingen die op je pad komen, kan ook jij je doelen overtreffen en meer verdienen.

Wil jij dat ook? Maak dan ook zo’n plan, want hoe oud de uitspraak ook is: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!”