Salaris
Je bent ondernemer geworden met een bepaald doel: vrijheid, je eigen keuzes maken, alleen maar leuke klanten… vul maar in. In mijn andere artikel (een ton omzet is geen ton winst) kaartte ik het ook al aan: ik zie het vaker bij ondernemers die explosief groeien dat de kosten in hetzelfde tempo of nog harder meegroeien. Gevolg: er blijft minder over.
Toen in je loondienst was had je zekerheid. Tegen het einde van de maand kreeg je netjes jouw salaris uitbetaald. Uiteraard deed je daar ook je best voor, maar als je eens je dag niet had, een paar dagen ziek was, of vakantie had kreeg je alsnog hetzelfde bedrag uitbetaald.
Toch koos je voor het ondernemerschap. Met deze keuze maakte je toch niet de keuze om te gaan werken voor een lager netto salaris?
Tarief
Wat ik in de praktijk veel zie ik dat ondernemers geen idee hebben welke tarief ze moeten vragen. Ze rekenen: uren, wat kosten, btw er bovenop en je uurtarief is geboren. Dit is vaak gebaseerd op gevoel en niet op feiten.
Jouw tarief moet niet alleen voorzien in jouw salaris, maar bevat veel meer componenten:
– Netto salaris
– Pensioen
– Arbeidsongeschiktheidsvoorziening
– Jouw vrije dagen
– Jouw vakantie
– Jouw ziekte dagen
– Jouw studie dagen
– Jouw lummel dagen
En wat dacht je van alle overige tijd die je niet 1 op 1 aan de klant kan doorbelasten maar die je wel betaald wilt hebben: netwerken, kennismakingsgesprekken, administratietijd, offertes uitwerken, marketing & social media enzovoorts.
Aanpak
Hoe pak je dit nu aan? Hoe kom je tot de berekening van jouw salaris. Breng hiervoor het volgende in kaart:
1. Wat zou je jaaromzet zou kunnen zijn?
2. Wil je een buffer wil aanleggen?
3. Welk minimaal aan salaris wil jezelf uitbetalen?
4. Hoeveel geld zet je opzij voor pensioen en arbeidsongeschiktheid?
5. Met welke kosten krijg je te maken?
Nadat je dit op een rij hebt gezet is het tijd om je uren in kaart te brengen:
- Hoeveel werkbare dagen heb je per jaar?
- Hoeveel vakantie dagen heb je per jaar?
- Hoeveel ziekte dagen heb je per jaar?
Je weet nu hoeveel werkdagen je per jaar beschikbaar hebt.
Dan is het de vraag of je full-time of part-time werkt. Dit bepaalt vervolgens hoeveel beschikbare werkuren je hebt op een jaar.
Nu moet je nog rekening houden met het aantal studie dagen per jaar, uren voor marketing/ verkoop, strategie & ontwikkeling, administratie en overig.
Uiteindelijk weet je hoeveel uren je werkt in een jaar, en wat jouw bruto uurtarief is. Van dit uurtarief moet je ook de belastingdienst nog betalen.
Inzicht
Ben je tevreden met de uitkomst? Gefeliciteerd! Je bent goed bezig.
Niet tevreden? Dan is het tijd om aan de knoppen te draaien. Meer omzet? Minder kosten? Je tijd anders indelen?
Ben je het spoor kwijt geraakt tijdens de uitleg? Dat kan ik me heel goed voorstellen en je bent echt niet de enige. Op mijn website kan je een voor een minimale investering gebruik maken van de zzp-calculator. Je berekend dan niet alleen je bruto uurtarief maar ook je netto uurtarief. Nieuwsgierig? Klik hier.
Meer weten over het online magazine FEEM? Klik dan hier.