Uitstellen is zinloos

Profit First is een hele eenvoudige en briljante methode, die je helpt om je geldstromen aan te sturen. Met behulp van Profit First creëer je zelf inzicht en rust in je financiële situatie. Waar een boekhouding alleen maar registreert wat er al gebeurd is, kijk je met Profit First naar de toekomstige ontwikkelingen wat de methode juist zo waardevol maakt.

Met de Profit First methode zorg je er voor dat je van al je ontvangsten bewust geld opzij zet voor:

– echte winst. Echt geld dat op je bankrekening staat en niet alleen in het rapport van je boekhouder

– een buffer voor onzekere tijden of om verlof periodes te overbruggen.

– een vast salaris voor jou. Geen restjes meer, maar een salaris naar jouw waarde en inzet.

– de belastingdienst. Want niet al het geld dat je ontvangt is van jouw. Je kan er dus maar beter rekening mee houden.

– altijd genoeg geld om alle facturen te betalen.

 

Je denkt misschien dat ondernemers deze methode alleen toepassen om hun bedrijf financieel gezond te maken. Dat is zeker niet het geval. De methode is een blijvende investering in jouw bedrijf om financieel gezond te worden, te blijven en te streven naar financiële vrijheid voor jou als ondernemer. Ondernemers die hier nog niet van overtuigd zijn lopen nog steeds winst mis. Waarom? Door deze misverstanden.

1. Te laat betalen van je leveranciers

Ik leer mijn klanten hun eigen betalingstermijnen serieus te nemen. Je vermeldt ze niet voor niks op de factuur. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om mijn leveranciers ook altijd op tijd te betalen. We zijn allemaal ondernemers, werken hard, nemen risico en moeten gewoon netjes op tijd betaald worden.

Vaak wordt gedacht dat je met de Profit First methode je facturen altijd te laat betaald. Dit is zeker niet het geval. De methode is zo ingericht dat je iedere 2 weken een verdeling maakt van je ontvangsten waardoor er een constante geldstroom in je bedrijf op gang blijft zodat er altijd geld is om je leveranciers te betalen. Profit First ondersteund juist in het op tijd betalen.

Ondernemers vinden het soms ook verwarrend dat je eerst je geld voor je winst/buffer opzij zet, daarna je salaris, de belastingdienst en als laatste pas de kosten. Blijft er dan nog wel genoeg geld over om je kosten te betalen? Als je niet voldoende overhoudt dan kunnen er 2 dingen aan de hand zijn: er komt te weinig geld binnen om te verdelen, of je geeft alsnog teveel geld uit. Dit is kei harde feedback vanuit je bedrijf. Tijd voor actie dus, meer omzet en het schrappen van je kosten! Het niet betalen van je leveranciers is absoluut geen alternatief.

2. Profit First vervangt je boekhouding

Profit First is een methode en geen boekhoudpakket. Je hebt dus nog steeds een boekhouding en een boekhoudpakket nodig. Waarom? Je moet nog steeds je BTW en inkomstenbelasting aangiftes doen. Jouw boekhouding registreert wat er al is gebeurd.

De meerwaarde van Profit First is dat het je in één oogopslag inzicht geeft in de actuele situatie zonder ingewikkelde formules en overzichten, waardoor je direct kan sturen op je cijfers. Dit scheelt je tijd en geld!

Resultaat: jij kan betere keuzes maken op basis van inzicht en feiten en niet op gevoel.

3. Met schulden geen winst

Je denkt misschien geen winst te kunnen maken op het moment dat je schulden hebt. Als je schulden hebt helpt het je niet om te denken in korte termijnoplossingen en je schulden zo snel mogelijk af te lossen. Kies daarom voor Profit First om je bedrijf financieel gezonder te maken én te houden.

Vanaf het moment dat je start met Profit First leer je jezelf de juiste gewoontes aan om nooit meer terug te keren naar de rode cijfers. Door de gerichte methode van Profit First ben je sneller van je schulden af en kun je ook uitkijken naar een financieel gezonde toekomst.

Wil jij ook een bedrijf met een stabiele basis en een stevig fundament? Een financieel gezond of gezonder bedrijf? Bekijk dan de online training of vraag een gratis winstgesprek aan.