Van 0 naar ruim 4 weken zomervakantie

Afgelopen zomer nam ik mijn volgers op social media mee in mijn ondernemerschap en het plannen, nemen en genieten van vakantie. Want dat vakantie niet vanzelfsprekend was in de beginjaren van mijn ondernemerschap is een ding dat zeker is. Welke ontwikkeling ik hierin heb doorgemaakt deel ik graag met je.

Het is de zomer van 2016.

Ik ben per 1 juni gestart als ondernemer en dan begint de zomervakantie.

De kinderen zijn nog klein, 5 en 7 en mijn man werkt in een seizoensbedrijf.

Omdat ik zelf ontslag nam bij het kantoor waar ik tot half mei werkte, had ik een baan in loondienst geregeld op een strandpaviljoen van vrienden.

Ik werkte de hele zomer, was alleen de laatste week vrij en toen ging ik met een vriendin en de kids op vakantie. Het voelde trouwens niet als werken, ik had het zo ontzettend naar mijn zin in de horeca. Lekker onder de mensen. Ik bloeide na jaren kantoor gezeik weer helemaal op. Ik werkte parttime, dus nog tijd genoeg met de kinderen, maar ik was ook een bedrijf aan het opbouwen. Ik had net een portefeuille overgenomen én een intensieve klant binnen gehaald. Dus ook dit ging door én voor.

In die zomer vond ik het niet erg dat ik geen zomervakantie had, dat zou het jaar erop vast weer komen… en met de herfstvakantie zou ik toch gewoon vrij zijn, of met kerst…

Maar na de zomer ging ik werken bij een ander kantoor, ik verhuurde mezelf als ZZP’er, bouwde mijn loondienst af en stopte per 1 november in de horeca.

Gaan, gas erop, hard werken.
Dingen die ik van huis uit heb meegekregen.

Hoe mijn zomer van 2017 verliep…. dat lees je nu. Ik kan je alvast vertellen, nadat de teller van 2016 op 0 weken zomervakantie stond, in 2017 werden dat niet ineens 4 weken vakantie…

Het is de zomer van 2017.

Ik ben ruim een jaar ondernemer en eerlijk… als ik terugkijk werkte ik teveel voor een veel te laag tarief.

Ik gebruik dit vaak als voorbeeld voor klanten als ze willen weten welk uurtarief ze moeten vragen. Het maakt indruk. “Dus jij maakte ook die fout?”
Yes! Gelukkig leerde ik snel 😉

In 2017 breidde ik mijn klantenportefeuille uit met nieuwe klanten en werkzaamheden voor twee kantoren die ik structureel of enkel in de btw maanden hielp. Gevolg was dat ik veel stress had in de aangifte maanden, mijn eigen klanten in de avond of weekend verwerkte en vervolgens niet kon slapen.

In de zomervakantie van 2017 werkte ik ook nagenoeg de hele zomer door. Want voor het ene kantoor werkte ik enorme achterstanden weg en naar mijn eigen klanten communiceerde ik “altijd bereikbaar te zijn”.

Terwijl we op de camping zaten in de buurt, werkte ik overdag en was mijn zus bij de kinderen. Ik snipperde af en toe een dagje en had vaste werkdagen. Verder probeerde ik de andere schoolvakanties vrij te zijn, iets dat meestal mislukte.

Maar ja… Je bent aan het opbouwen en als ik niet werkte kwam er geen geld binnen. De urenfabriek moest doordraaien.

In november hadden we een week vakantie met ons gezin, maar ik nam m’n laptop toch nog mee. Want stel je voor dat…

Als ik terugkijk zeg ik: Stom! Maar al doende leer je. Laat dit een inspirerende les zijn voor jou.

Of het in 2018 beter ging met mijn vakantieplanning? Dat lees je nu.

Het is de zomer van 2018.

Na twee jaar vooral doen wat anderen verwachtten ben ik er ondertussen zeker van dat het anders moest. Hier was ik geen ondernemer voor geworden!

De Profit First methode komt op mijn pad, ik ga voor het eerst naar ProfitCon en daar valt het kwartje! Zo kan het anders!

Ik wil niet die doorsnee boekhouder zijn, ik wil meer bieden, betere klanten en vooral ook genieten van het ondernemen. Dus start ik in september 2018 met mijn Profit First opleiding.

Dit jaar ben ik 2 weken vrij in de zomer. Helaas wel versnipperd over 2 losse weken. Dat werkte natuurlijk voor geen meter. Zodra ik gewend was aan het vrij zijn moest ik weer beginnen. Dus geen ontspanning en rust in mijn hoofd.

In november gaan we weer met het gezin op vakantie en de laptop blijft thuis. Eerste overwinning!

De overige schoolvakanties ben ik een beetje vrij en in de kerstvakantie toch zeker een week.

Dat begint er al een beetje op te lijken, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik heb namelijk wel iets van vakantie, maar ben ook veel meer uren gaan werken! 😳

Het is de zomer van 2019.

Voor het eerst in 3 jaar heb ik twee aaneengesloten weken vakantie. Goed geregeld zou je zeggen, niks was minder waar.

De eerste week van mijn vakantie werkte ik namelijk deels door aan het uitwerken en opvolgen van een eerste grote lead.

In februari 2019 certificeerde ik me als Profit First Professional om vervolgens in juli met een intensief Mastery traject te starten.

Als je dingen anders wil, minder werken, meer échte winst, meer ideale klanten, een ander aanbod, dan moet je in actie komen. Ik werkte in 2019 nog eens ruim 100 uur meer dan in 2018. Toch voelde het toen niet zwaar of intensief. Mijn enthousiasme nam het vooral over van al het andere.

Het financiële fundament van mijn bedrijf was op orde, maar ik was op zoek naar hoe ik het verder wilde opbouwen. Hoe ziet dat eruit? Hoe bereik ik dat? Wat heb ik daarvoor nodig?

Ik nam wel meer vrij in dit jaar tijdens de andere schoolvakanties en stopte met werken voor 1 van de kantoren waar ik me aan verhuurde. Toch werkte ik dus meer, langere dagen, avond en weekend.

Keuzes maken en stappen zetten, dat was wat ik in 2020 zou gaan doen! Hoe dat uitpakte lees je nu.

Het is de zomer van 2020.

Ik ben twee weken vrij deze zomer en die zijn meer dan nodig! C gooide roet in het eten van de meivakantie en naast het feit dat ik er voor mijn klanten wilde zijn was ik ineens ook juf.

Ik maakte het mezelf moeilijk door er in deze tijd voor iedereen te willen zijn, behalve voor mezelf. “Je mag me altijd bellen of appen!” Klinkt heel klantvriendelijk en werd ook meer dan gewaardeerd, maar deed mij bijna de das om.

Ik verlengde die zomer mijn Masterytraject, het was intensief maar ik zette enorme stappen. Afscheid nemen van salaris en BV klanten, werken in trajectvorm en VIP dagen waardoor ik niet langer die uren fabriek was. Mijn bedrijf groeide en ik kon het nauwelijks bijbenen.

Na de zomer startte ik met een Clockwork coaching om een bedrijf te creëren dat zonder mij kan draaien. Toen mijn coach zei: “Binnen twee jaar heb jij 4 weken zomervakantie”, dacht ik: “Leuk, maar geloven doe ik het nog niet helemaal”.

Nadat ik in 2019 een accountability traject volgde startten we met een aantal collega’s zelf een accountability groep.

Ik werkte in 2020 ruim 150uur minder en ik vond iemand die met mij een team wilde vormen. Ik nam in december afscheid van nog een aantal klanten en investeerde verder in systemen en processen.

Naast de groei van mijn bedrijf doorliep ik zelf ook een enorme persoonlijke groei. Als je er middenin zit ga je, ik vloog op enthousiasme en ambitie. Hoe ik daarop terugkijk volgt later. Nu eerst de zomer van 2021.

Het is de zomer van 2021.

Voor het eerst sinds mijn ondernemerschap startte ben ik nagenoeg alle schoolvakanties vrij. Ik maakte een klein foutje in de accountability planning waardoor ik toch een laptop moest meenemen tijdens een weekendje weg om op maandagochtend mijn traject groep te draaien. Verder is dit een enorme vooruitgang.

Sinds dit jaar werk ik met een teamlid. Iemand die me voor 15u per maand ontlast. Wat een verademing!

Ik werk zelf nagenoeg dezelfde uren als in 2020 en ook de c periodes zijn minder belastend. Ik ben er nog steeds voor klanten, maar er is meer balans. En die balans daar verlangde ik zo ontzettend naar.

Dit jaar steek ik ook veel tijd in automatisering, systemen en processen. Boeken als Grip, Focus aan/uit, Goed werk helpen me hierbij. Maar zoals met alles, je kan het wel lezen maar je moet het ook doen. En dat doe ik.

Deze zomer ben ik 3 weken vrij, verdeeld over 2 en 1 week. Ik kom erachter dat dit niet ideaal is. In de week dat de kinderen naar Zwinsport zijn werk ik vanaf die locatie. Handig, maar ik kwam erachter dat het niet nodig was.

Eind van het jaar neem ik bewust afscheid van klanten zoals ik dat jaarlijks doe, of zij van mij. Soms ontgroei je elkaar, soms sluit het aanbod niet meer aan, afscheid nemen hoort er ook bij.

Nieuwsgierig naar de zomer van 2022?

Het is de zomer van 2022.

Ik was dit jaar vrij in alle schoolvakanties. Zelfs eind april en juli (in de btw maand) ben ik de laatste week vrij. In de zomervakantie ben ik voor het eerst 4 aaneengesloten weken vrij.

Nooit gedacht dat dit zou lukken, maar met efficiënt werken en plannen kom je er!

In 2022 breid ik mijn team uit met iemand die helpt met de administraties en iemand voor het jaarwerk. Ondanks de uitbreiding van mijn team zit ik vol. Vol in mijn hoofd en vol in mijn agenda. Ik verlang zo naar rust en balans. Ik stel een klantenstop in vanaf april en ga werken met een wachtlijst. Onwijs spannend, maar wat een opluchting was dat.

Een 30-urige werkweek wordt de standaard. Ik werk in vergelijking tot 2021 ruim 200u minder. Ik verleng de Mastery coaching niet, omdat ik voel dat het genoeg is geweest. Ik wil niet meer groeien in meer, ik wil groeien in rust & balans en dat ga ik zelf doen.

Ik verdiep me in Human Design en stippel zo mijn weg uit om meer vanuit mijn kracht te kunnen ondernemen.

Eind 2022 neem ik afscheid van energievreters: de zuivere administratieklanten. Prima ondernemers, maar niet mijn ideale klant. Van ruim 10 klanten neem of ik afscheid of zij van mij. Dit moet ruimte gaan geven.

De combinatie team, klantenstop, minder uren zorgt ervoor dat er meer balans komt, maar we zijn er nog niet. De rust & balans mag de boventoon gaan voeren in plaats van op de achtergrond aanwezig te zijn.

Of het me is gelukt in 2023? Dat lees je nu.

Het is de zomer van 2023.

Ik ben vrij, het is vakantie, zomer in Zeeland. 🌞💨💦

Kon ik in 2020 tijdens mijn Clockwork coaching niet geloven dat het te realiseren was, nu doe ik het gewoon.

Ik heb deze zomer bijna 5 volle weken vakantie. Daarnaast ben ik alle schoolvakanties nagenoeg volledig vrij, ook als ze in de btw maand vallen én gaan we in oktober gewoon in de herfstvakantie tijdens de btw maand op vakantie 🎉

Na het afscheid van de klanten eind 2022 is er sinds april 2023 ruimte in tijd, energie, creativiteit en balans. De rust en balans waar ik zo naar verlangde. Ik schaalde mijn team af en profiteer van de automatisering van systemen en processen.

Dat noem ik nog eens winst! Winst in tijd, winst in energie, winst in rust en balans, winst in plezier van het ondernemen.

Ik moet bekennen dat ik erg moest wennen aan het over hebben van tijd, het kunnen lummelen, geen haast of drukte te voelen. Ik heb het een kans gegeven en ik kan er nu van genieten.

Na het jarenlang nastreven van groei in omzet, klanten en winst was het genoeg. Ik wilde rust & balans zonder financiële concessies en dat heb ik na 7 jaar kunnen realiseren.

Van 0 naar ruim 4 weken zomervakantie is geen quick fix. Het is niet even een boek lezen en het lukt je. Het is doen, actie ondernemen, keuzes maken en vooral kiezen voor jezelf.

Ik nam je in enkele berichten mee in mijn ondernemerschap en het plannen, nemen en genieten van vakantie als ondernemer.

Een uitdaging voor velen. Wat ik vooral wilde vertellen is dat we allemaal bepaalde struggles hebben, fouten maken en zeker ook leren! En wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken.

Ik wilde je vooral laten zien dat het kan! Als ondernemer kan je onbezorgd vakantie houden. Organisatorisch én financieel. Of dat nu 1 of 5 weken is. Vakantie heb je nodig en verdien je ook!

De laatste tijd lees ik veel over: “Ik ga offline” of “Ik plug helemaal uit”. Het lijkt wel een nieuwe vakantie standaard. Maar als je het doet, omdat je denkt dat het hoort werkt het juist niet voor jou. Doe wat echt voor jou werkt.

Ik ben bijvoorbeeld wel zichtbaar, want dat vind ik belangrijk. Dit is allemaal gepland. Stories zijn spontaan en vind ik leuk. Ik stuur ook een impulsmail in augustus, ook die stond al klaar.
Ik reageer soms wel op een appje, maar ik moet niks. Ik betaal mijn facturen in de vakantie en stuur herinneringen voor openstaande posten. Dit omdat geld in mijn bedrijf belangrijk is, net zoals mijn vakantie.

Denk je nu: dat lijkt me wel wat, écht vakantie, dan geef ik je graag de tips die voor mij werkten:

  • Plan je vakanties vooruit. Klinkt simpel, maar neem zelf de regie over je agenda voordat een ander het doet. Verzetten kan altijd nog.
  • Blok een aantal dagen voor je vakantie om uit te bollen en 2 dagen na je vakantie om rustig op te starten. Naar de buitenwereld communiceer je dat dit valt in je vakantie.
  • Investeer tijd en geld in je systemen en processen. Alles dat je kan automatiseren is tijdwinst!
  • Zorg dat je met Profit First een buffer hebt om je vakantie plus de periode erna te overbruggen.
  • Lees niet alleen theorieën over goed werken, slim werken/plannen maar ga het ook doen. Het heeft tijd nodig, maar als het een gewoonte is geworden kost het je geen moeite meer.
  • Kijk of je kan werken in trajecten of met abonnementen. Op deze manier komt er altijd geld binnen in je bedrijf.
  • En tot slot: bepaal wat voor jou belangrijk is!

Het belangrijkste is dat, nadat je hebt ondervonden wat voor jou belangrijk is, het écht wilt en je committeert. Keuzes maken, in actie komen, doen. Jij kan dit ook!
Heb je hulp nodig? Wil je toegang tot al mijn kennis en ervaring? Doe dan mee met het accountability traject, we starten op 18 september. Stuur me gerust een mail als je interesse hebt of check de informatie hier op de website.