Financieel gezond zijn mag niet ten koste gaan van jezelf

Ondernemer worden…wat is daar precies voor nodig? Moet je hiervoor in de wieg gelegd zijn, of kan het toevallig op je pad komen? Hoe pak je het precies aan? En tegen welke uitdagingen kun je aanlopen? Ik ging hierover in gesprek met Miss Modern.

– Stel je kort even voor…
Ik ben Ilona 40 jaar en werk als winstadviseur en Profit First Professional voor mijn eigen bedrijf Flex Your Profit vanuit Nieuwvliet (Zeeuws-Vlaanderen). Het is mijn missie om iedere ambitieuze ondernemende vrouw financieel onafhankelijk te laten ondernemen.
Om dat te bereiken hebben ze een stevig financieel fundament nodig. In de praktijk zie ik namelijk vaak dat er een mooie omzet is, maar minder winst en een slecht salaris voor de ondernemer. Ik help deze vrouwen daarom op een gezonde manier te groeien zonder financiële concessies te doen.

– Wilde je altijd al ondernemer worden?
Stiekem borrelde er altijd wel iets, ik had alleen werkelijk geen idee wat. Mijn ouders zijn ook ondernemers en toen ik startte was ook mijn zus al ondernemer. Het is me dus niet vreemd. Ondertussen is mijn broer ook ondernemer en kun je wel stellen dat het een waar ondernemersnest is geworden.
Zo ja, waarom?
Nadat ik ruim 2 jaar met veel tegenzin naar mijn baan in loondienst ging nam ik in mei 2016 ontslag. Ik ging een seizoen in de horeca werken, beter minder betaald krijgen en met plezier werken dan andersom! Binnen een week na mijn laatste werkdag deed zich een kans voor, mijn vriendin stopte met haar administratie kantoor. Of ik het niet wilde overnemen. Daar moest ik niet lang over na denken en schreef me per 1 juni 2016 in bij de kamer van koophandel als Flex Administratie Zeeland. In november 2020 paste de “jas” van Flex Administratie Zeeland me niet meer, sindsdien ga ik ondernemend door het leven als Flex Your Profit.

– Wat vind je de grootste uitdaging van het ondernemerschap?
De juiste balans vinden tussen werk en privé. Ik werkte de eerste 2-3 jaar als urenfabriek. Ik kon dus alleen meer gaan verdienen, door meer uren te werken. Als ik vakantie had kwam er niks binnen. Ik ging meer werken en liep tegen mijn grenzen aan. In 2018 maakte ik kennis met Profit First, ik besloot de opleiding te gaan volgen en in februari 2019 ben ik gecertificeerd. Mijn aanbod is aangepast maar ook mijn klanten bestand. Ik werk nu voornamelijk met mijn ideale klant op trajectbasis. Door te werken met mijn ideale klant krijg je meer energie van je werk, ik ben ook minder gaan werken en samenwerken met een klein team zzp-ers zodat mijn bedrijf ook door draait als ik er niet ben. Door bewust voor mezelf te kiezen, trouw te zijn aan mezelf, ben ik een betere ondernemer maar vooral een leukere partner, moeder, dochter, zus, vriendin ect.

– Wat is tot nu toe je grootse blunder geweest?
Ik heb eens een afspraak gehad met iemand die ik maanden daarvoor voor het laatst had gesproken. Door de spontane afspraak had ik geen tijd om me voor te bereiden maar zat ik letterlijk met een mond vol tanden. Ik had werkelijk geen idee meer wie het was. Ik schaamde me kapot! Maar in plaats van smoezen te verzinnen heb ik eerlijk toegegeven dat ik het echt niet meer wist, dat zorgde voor een begripvolle reactie.

– Wat heb je tot dusver bereikt en waar ben je het meest trots op?
In mijn ervaringsjaren als ambitieuze ondernemer heb ik geleerd wat groeipijn doet met mij als ondernemer en mijn bedrijf. Door de juiste mensen om me heen te verzamelen krijg ik inzicht, rust en vertrouwen in mijn persoonlijk en zakelijke groei waardoor mijn bedrijf op een financieel gezonde manier blijft groeien zonder dat ik daar zelf (financiële) concessies voor moet doen. Dat gun ik iedere ambitieuze vrouwelijke ondernemer!

– Hoe ziet de toekomst eruit?
Ik ga deze zomer opnieuw een winstplan voorbereiden voor 2022. Dit is iets dat ik ieder jaar doe. Vooruitblikken, doelen stellen, koers bepalen én op voorhand bepalen wat die doelen je opleveren. Op basis van dit plan ga ik beslissen of ik door wil groeien met een team of in een kleinere setting verder onderneem. Groei zit hem namelijk niet alleen maar in meer omzet, meer klanten maar voor mij ook in tijd en plezier. Als ik met minder tijd, minder stress en gepieker dezelfde of meer winst kan behalen dan is dat voor mij een logische keuze.

Mijn aanbod zal steeds meer gericht zijn op de groei trajecten in combinatie met Profit First, VIP dagen en nog vaker werken met mijn ideale klant.

Wat zijn je dromen?
Andere ondernemers inspireren hoe je een financieel gezond bedrijf bouwt en behoudt zonder dat dit ten koste gaat van jezelf.

Wat heb je nodig om het tot een succes te maken?
De juiste mensen om me heen verzamelen. Ik heb de insteek dat je samen sterker bent en samen kan groeien. Als jij anderen kan helpen en inspireren met jouw verhaal kunnen zij ook jou helpen en inspireren.
Daarnaast moet je goed voor jezelf zorgen. Bewust kiezen voor jezelf en trouw zijn aan jezelf. Je kan pas voor de ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.

– Heb je nog een advies welke je mee wilt geven aan onze lezers?
Ik werk met de Profit First methode en dat wil zeggen dat je digitaal met geldpotjes werkt. Als je het nog niet kent probeer dit dan eens: open een extra spaarrekening en boek 2x per maand 1% van als je ontvangen geld op deze rekening. Deze 1% aan geld mis je niet, je gaat ongemerkt sparen en je bedrijf draait door op 99%. Wil je een stap verder? Download dan de 3 stappen voor meer winst en minder stress

Meer weten over Miss Modern? Klik dan hier.