Een sprong uit een vliegtuig en Profit First

Wat een sprong uit een vliegtuig en Profit First met elkaar te maken hebben.

Door te werken met minimaal 5 zakelijke bankrekeningen creëer je financieel inzicht zonder dat je hiervoor je boekhouding moet raadplegen. Handig, want over het algemeen hebben ondernemers minder goed feeling met hun boekhouding.

Met behulp van de Profit First methode boekt namelijk 2x per maand geld over van je ontvangsten rekening naar je winst/buffer, belasting, salaris en kosten rekening. Zo reserveer je altijd geld voor de belastingdienst maar dus ook voor jouw salaris.

Kom je te kort? Dan kunnen er maar 2 oorzaken zijn: er komt te weinig binnen of er gaat teveel uit. Kei harde feedback vanaf je kostenrekening.

Profit First kan je inzetten als starter maar ook als groeiende of doorgewinterde ondernemer. Er zijn altijd mogelijkheden om te sturen, te optimaliseren of om dromen te verwezenlijken. Zo werk ik zelf inmiddels met 11 verschillende rekeningen en heb ik buffers voor salaris, kosten maar ook voor team en investeringen/opleidingen.

De methode werkt met de standaard percentages uit het boek of met de maatwerk percentages afgestemd op jouw bedrijf. Dat de methode werkt staat als een paal boven water. Dat merk ik, mijn klanten en gelukkig heel veel ondernemers met mij.

Op 10 augustus sprong ik dus samen met mijn kinderen onder begeleiding van de instructeurs van Skydive-Zeeland uit een vliegtuig op 13.000ft hoogte. Een geweldige ervaring!

Iets dat al een tijdje op mijn lijstje stond, om een keer te doen. Toen iemand tegen me zei “Waar wacht je dan eigenlijk op?” Dacht ik: tja, daar heb je een punt. Dus de dag erna boekte ik onze sprong vanaf Vliegveld Midden Zeeland. We maakte een herinnering voor het leven. Ik betaalde dit uitje van mijn winstuitkering. Geld dat ik bewust bij elkaar spaar om herinneringen te maken. Soms is het iets groots, zoals deze zomer, soms iets het iets kleins, zoals een armband die ik kocht met de tekst “she believed she could, so she did”.

Het gaat om het gevoel wat dit te weeg brengt. Je zet bewust geld opzij, “take your Profit First” zoals het boek zegt.

Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Nieuwsgierig naar mijn sprong? Bekijk mijn video hier.