“Mam, ik wil een nieuwe telefoon”

Deze vraag kreeg ik van onze dochter van 13.
“Dat kan” antwoordde ik. “Daar mag je dan zelf voor sparen.”
“En ik wil het liefst een Iphone.”
“Prima, dan moet je waarschijnlijk iets langer sparen.” was mijn reactie.

Wij hebben hier in huis afgesproken: de eerste telefoon krijg je van ons, dit is dan een doorschuivertje van onszelf, daarna mag je hem zelf betalen. Nu is het dus zover, dochterlief wil een nieuwe telefoon. De oude doet het nog prima, maar ja een puber wil ook wat, daarnaast wil ze een Iphone. Iets waar ik zelf een hekel aan heb, omdat veel jeugd het gebruikt als een soort status symbool. Maar prima, ze gaat hem zelf betalen.

Doel, plan, actie

Ze had dus een duidelijk 𝐝𝐨𝐞𝐥: een Iphone.
Ze maakte een 𝐩𝐥𝐚𝐧, kwam in 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞 en begon bewust te sparen. Sinds ze op de middelbare school zit heeft ze een betaalrekening en een spaarrekening dus ze kon mooi zien hoe haar potje groeide.
Ze wist ook ongeveer hoe lang ze moest sparen om het bedrag bij elkaar te krijgen. Te lang. Dus ging ze voor een alternatieve route: een refurbished Iphone! Slim!

Ze werkt een paar keer per week en afgelopen weekend was het kermis en kregen ze allemaal kermisgeld. In Breskens kocht ze 2 leuke topjes en omdat de kermis in Angeren niet echt spectaculair was besloot ze het overgrote deel van haar geld te bewaren.
Eenmaal thuis zei ze: “Ik denk dat ik al € 300 heb, als jij nu de rest voorschiet dan kan ik de telefoon vandaag al bestellen.” “Nou” zei ik, “als jij iets wil kopen en je hebt het geld nog niet kan je het niet kopen. Ik ga het niet voor je voorschieten.” Dit is hoe ik erin sta, zakelijk en privé, als je iets wil moet je ervoor zorgen dat het geld er is.
Inmiddels heeft ze ook het geld uit haar spaarpot geteld en komt ze nog € 12,50 te kort. Dit geld krijgt ze in de komende week bij elkaar en dan kan ze haar telefoon kopen. Helemaal zelf bij elkaar gespaard, helemaal zelf verdiend, helemaal zelf betaald. Ik kan alleen maar trots zijn.

Dat het niet voor iedereen zo werkt blijkt ook in ons huishouden. Onze jongste heeft ook een bankrekening. Hij is inmiddels bankroet na alle leuke dingen die hij heeft gedaan en gekocht, en ook hierin plooien we niet. Als hij nu iets wil kopen, dan moet hij dus ook wachten. Grappig dat dezelfde opvoeding in een huishouden totaal anders uitpakt. Bewust met geld omgaan, doe ik zowel zakelijk als privé. Iets dat ook ik van huis uit heb meegekregen.

Een week nadat we dit gesprek voerde had onze dochter haar geld bij elkaar en bestelde we samen haar Iphone. Ze is zo trots als een pauw én ontzettend zuinig op haar nieuwe telefoon.

Profit First methode

Dit principe: de Profit First methode (werken met potjes en toewerken naar een bepaald, financieel, doel) heb ik geïntegreerd in mijn dienstverlening. Dit maakt mij een van de 80 Profit First Professionals in Nederland. Iets waar ontzettend trots op ben.
Met deze methode heb ik al meer dan 80 ondernemers geholpen om hun financiën op orde te krijgen.

Wil jij meer weten over Profit First? Klik dan hier.

Nieuwsgierig wat klanten vertellen over hun ervaringen met Profit First? Lees hun reviews hier.